Cum prepari fasolea fără să te balonezi. Trucuri pe care nu le știai!

Fasolea cu ciolan, servită cu ceapă roșie. Sursa: Arhiva EVZ

Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de proteine, leguminoasele - fasolea, năutul și lintea - se remarcă prin conținutul ridicat de nutrienți și prin aportul scăzut de calorii, motiv pentru care experții recomandă consumul frecvent al acestora. De asemenea, sunt ingrediente versatile, cu care putem pregăti o infinitate de feluri de mâncare.

Se lasă la înmuiat

Probabil că ați auzit că cel mai bun mod de a evita gazele atunci când mâncați leguminoase este să le înmuiați peste noapte. Scopul acestei metode este de a le înmuia, precum și de a dizolva membranele pielii și de a elibera zaharurile oligozaharide, care sunt în mare parte responsabile de gazele intestinale neplăcute. Din același motiv, se recomandă să aruncați apa în care ați ținut fasolea la înmuiat și să nu o folosiți pentru gătit. Acest lucru va asigura că nu conțin zaharuri.

Condimentele pot ajuta la prevenirea gazelor

Unele condimente și mirodenii pot ajuta, de asemenea, la prevenirea gazelor și a durerilor intestinale. Chimenul, anasonul, rozmarinul și feniculul sunt doar câteva dintre plantele care pot face acest lucru. Nu trebuie decât să le adaugi la preparat sau să le iei după masă sub formă de infuzie pentru a beneficia de proprietățile lor. Menta, salvia, scorțișoara, mușețelul și cardamomul sunt, de asemenea, utile.

Alt mod de preparare

Când gătești fasole sub formă de piure - fasole bătută - e un alt mod care te ajută să eviți balonarea și flatulențele. Atunci când leguminoasele sunt gătite încet și timp îndelungat, zaharurile menționate mai sus sunt descompuse, ceea ce le face mai ușor de digerat. De asemenea, poate fi util să le consumați pasate sub formă de pateuri sau humus.

Mănâncă încet

Deși este adevărat că acest sfat poate fi aplicat și altor alimente, mestecarea lentă a leguminoaselor și zdrobirea corectă a acestora ne va ajuta, de asemenea, să le digerăm mai bine. Nemestecatul corect al alimentelor poate provoca disconfort gastric și digestiv, precum și alte afecțiuni cauzate de consumul excesiv de aer (aerofagie). În mod similar, mâncatul rapid nu permite nutrienților să fie absorbiți în mod corespunzător și putem ajunge să mâncăm prea mult.

Bicarbonat de sodiu

Adăugarea unei linguri de bicarbonat de sodiu la preparat ajută, de asemenea, la accelerarea preparării acestuia și ajută sistemul digestiv.

Nu mânca fasole cu carne

Ai grija cu ce asociezi fasolea atunci când o mănânci. Deși bunicii nostri o consumau în perioadele de post, deci fără carne, multa lume nu concepe o mâncare de fasole fără cârnați sau afumătură. Acest obicei alimentar este deosebit de nociv, deoarece combinația îți va provoca în mod sigur indigestie, în afară de faptul că este hiperproteică.