Cum preparau bunicile noastre cea mai bună mâncare de fasole cu salată de ceapă în zeamă de varză

Sursa: Dreamstime.com

Rețeta de mâncare de fasole simplă și rapidă din fasole uscată fiartă sau din conserve este gustoasă, sănătoasă și foarte simplu de gătit. Este rețeta bunicilor noastre care o găteau mai ales în perioada postului sau miercurea și vinerea și o asezonau cu un dressing simplu de oțet cu ulei.

Reţeta a fost dezvăluită în ediția a opta „Gătit la costum”, unde Valentin Iordache, purtător de cuvânt la Compania Națională Aeroporturi București, a gătit alături de Ştefan Lungu mâncarea de fasole cu salată de ceapă în zeamă de varză.

Pentru această rețetă gustoasă aveți nevoie de următoarele ingrediente:

-2 cutii de fasole -2 cepe -3 fire de apio -200 ml suc de roşii -50 gr boia afumată -sare şi piper după gust -oregano -ulei de măsline -4 bulbi de usturoi -brânză telemea -pătrunjel

Cum se prepară mâncare de fasole cu salată de ceapă în zamă de varză

În uleiul de măsline se călește ceapa. Se adaugă usturoiul şi apio. După ce ceapa a devenit sticloasă, se adaugă şi sosul de roşii. Când toate sunt bine fierte şi apio este înmuiat, se poate adăuga sarea, piperul şi boia.

Imediat după se poate pune şi fasolea. Lăsăm să fiarbă 15 minute. Când este scăzută compoziţia se mai adaugă şi puţină apă, iar întreaga compoziţie se bagă la cuptor pentru 40 de minute.

Se pune pătrunjel deasupra. Pentru salata de ceapă, se adaugă într-un bol 250 ml de zeamă de varză, o lingură de boia afumată şi ceapă tăiată mărunt.

O altă rețeta simplă a bunicii: salată de fasole roșie

Pentru a pregăti o salată de fasole roșie avem nevoie de 350 g de fasole boabe sau două conserve mici de fasole roșie, o jumătate de ardei gras, 1 ceapă roșie, o roșie mare, 1 legătură de pătrunjel, sare. Pentru dressing la salata de fasole roșie vom folosi 2 linguri de ulei de măsline, 3 căței de usturoi și zeama de la jumătate de lămâie.

Modul de preparare: Se spală boabele de fasole din conserve și se lasă la scurs, apoi se taie ceapa roșie în cubulețe mărunte sau în felii subțiri, împreună cu ardeiul gras și roșia tăiată în cubulețe mai mari. Se mărunțește apoi pătrunjelul.

După ce boabele de fasole roșie s-au scurs foarte bine de apă, se pun într-un bol mare și se adaugă legumele tăiate mărunt. Se amestecă bine apoi se pregătește dressingul pentru salată.

Separat se amestecă usturoiul pisat împreună cu zeama de lămâie și uleiul de măsline. Se adaugă dressingul peste fasole și se amestecă bine, apoi se pune puțină sare după gust. Cei care doresc să ofere un plus reţetei, pot adăuga avocado, porumb dulce, castraveți, ardei kapia sau ton.