Cum poți suspenda plata facturilor. Sunt facilități prevăzute prin lege

Cum poți suspenda plata facturilor. Sunt facilități prevăzute prin legeSursă: Arhivă EVZ

Plata facturilor pentru energie electrică și gaze naturale poate fi suspendată pentru o perioadă de șase luni. Cei care beneficiază de aceste măsuri sunt clienții casnici încadrați în categoria consumatorilor vulnerabili.

Persoanele care sunt încadrate în categoria consumatorilor vulnerabili pot solicita autorităților amânarea la plată a facturilor pentru o perioadă de șase luni. Măsura de suspendare a plății pentru facturi este prevăzută de un act normativ care se aplică deja.

Legea 259/2021, care a apărut vineri în Monitorul Oficial, modifică o parte din reglementările OUG 118/2021. Aceasta prevede aplicarea unui mecanism de compensare a facturilor de electricitate și gaze naturale.  Consumatorii vulnerabili pot suspenda, la cerere, plata facturilor la electricitate și gaze pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

„Pe perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 (...), la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili (...), se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta”, se arată în Legea 259/2021.

Sursa foto: EVZ

Cum sunt definiți consumatorii vulnerabili

Consumatorul vulnerabil a fost definit printr-un alt act normativ, Legea 226/2021. Acesta este considerat persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se încadrează toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei sau de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.

În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de vârstă se încadrează cei ce au veniturile prezentate mai sus și, totodată, au împlinit vârsta standard de pensionare.

În categoria consumatorilor vulnerabili din motive de sănătate se încadrează cei care fie necesită aparate electrice pentru menţinerea în viaţă sau pentru menţinerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care le împiedică sau restricționează mobilitatea şi/sau deplasarea.

Pentru persoanele vulnerabile sunt prevăzute o serie de ajutoare financiare precum ajutorul pentru încălzirea locuinței și ajutorul suplimentar pentru consumul de energie.

 

Ne puteți urmări și pe Google News