Prețul asigurărilor RCA a fost majorat destul de mult în ultima perioadă, iar șoferii găsesc tot felul de soluții pentru a plăti mai puțin. Cei mai afectați de aceste scumpiri sunt tinerii șoferi care nu au experiență. Acești conducători auto plătesc suma foarte mari.
Cei mai mulți dintre tinerii șoferi aleg să își înscrie mașina pe numele părinților sau bunicilor pentru a plăti cât mai puțin la polița RCA. Conducătorii auto care apelează la această soluție economisesc chiar și câteva sute de lei. Specialiștii atenționează că aceasta nu este cea mai bună variantă pentru că, în cazul mai multor accidente, tarifele RCA vor crește simțitor. O altă soluție este să plătești asigurarea în rate. Există și varianta ca polița RCA să fie încheiată pe durata unei luni, dacă nu îți permiți mai mult.
„Se pot negocia, se poate ajunge la maximum 10 rate care să se plătească”, a explicat Daniel Scărlătescu, conciliator Salfin. Șoferii care aleg această variantă trebuie să fie foarte atenți să nu întârzie cu plata ratelor pentru că asiguratorul poate anula polița. Specialișii au și câteva sfaturi pentru conducătorii auto în ceea ce privește asigurarea obligatorie.
„Rețeta ideală este să îți achiziționezi o mașină cu o putere nu foarte mare. Să ai un istoric bun și, în momentul când te duci să-ți cumperi polița de asigurare să soliciți brokerului oferta comparativă la toate societățile de asigurare”, a spus Dorel Duță, președinte UNSICAR. Viorel Vasile, CEO companie brokeraj a explicat că unii asiguratori au tarife care le depășesc pe cele de referință. În momentul în care există trei prețuri mari decât tariful de referință, șoferul poate face o solicitare către broker sau Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România pentru a obține un preț special pentru asigurare.
Tot mai mulți români au început să aleagă polițele încheiate online pentru că plătesc un comision mai mic. „Comisionul mediu e în jur de 10% la intermediari. 10,5%, după datele noastre. În online, poate fi cu câteva procente mai mic”, a declarat Valentin Ionescu, director ASF. Mai există un truc care scapă șoferii de eventuale majorări ale asigurării. Este vorba de despăgubirea directă a persoanei pe care ai lovit-o. „Altfel, anul următor, în loc să mergi pe o clasă de bonus, te vei duce pe o clasă de malus. Și în loc să primești reducere, vei primi majorare”, explică Viorel Vasile, CEO companie brokeraj, notează Observatornews.ro.