Cum poţi să îţi faci GRATUIT o mică grădină de legume din SOIURI TRADIŢIONALE

Cum poţi să îţi faci GRATUIT o mică grădină de legume din SOIURI TRADIŢIONALE

Asociaţia Eco Ruralis a început distribuţia de seminţe ţărăneşti din soiuri vechi, tradiţionale, de legume şi zarzavaturi. Cei care doresc să primească gratuit plicuri cu seminţe, pot consulta catalogul din acest an al asociaţiei, care cuprinde 27 de specii de legume, flori, plante aromatice şi cereale. Seminţele sunt colectate de asociaţie din întreaga ţară, de la ţărani şi grădinari care trimit asociaţiei cantităţi mici din soiuri vechi, găsite în gospodăriile ţăranilor.

De asemenea, Asociaţia Eco Ruralis, din Cluj Napoca, colaborează cu banca de gene de la Suceava, de la care a primit pentru cultură şi distribuţie varietăţi româneşti de legume şi zarzavaturi. Totodată, asociaţia a dezvoltat legături cu alte organizaţii de ţărani din Europa, care salvează şi distribuie seminţe tradiţionale. 

Comenzile se pot face din toată ţara, de la toţi cei care pot cultiva şi îşi doresc să multiplice apoi aceste seminţe tradiţionale. 

Soiurile din acest an sunt de: ardei (iute, gras, gogoșari), busuioc, castraveți, cimbru, coriandru, crăițe, dragavei, dovleac, fasole, floarea soarelui, gălbenele, leuștean, lobodă, mărar, morcov, păstârnac, pătrunjel, physalis (cireșe de pământ), porumb, roiniță, rucola, salată, sfeclă, spanac, tomate (roșii, negre, galbene, mari, inimă de bou, medii, cherry), tutun, vinete. 

Cheia autonomiei alimentare

Cei interesaţi pot comanda şi primi maximum cinci plicuri de seminţe cu varietăţi diferite, iar în limita a 1.000 de comenzi primite din ţară, asociaţia asigură şi transportul gratuit al acestora. Fiecare plic de seminţe va conţine între 3 şi 50 seminţe, în funcţie de specie.

“Nu distribuim cantităţi mari de seminţe, dar suficiente cât acestea să fie multiplicate de ţărani şi grădinari pentru a devein autonomi în anii următori. Practic dăm sămânţă de sămânţă. Astfel, o să vă asiguraţi un stoc sufficient pentru anul care urmează. Cheia unei agriculturi bazate pe principiul suveranităţii şi autonomiei alimentare este buna practică ţărănească de a salva o parte din seminţele cultivate”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Eco Ruralis. 

Interes în creştere pentru seminţe ţărăneşti

Aceştia îi îndeamnă pe cei care primesc seminţele să returneze, dacă e posibil, o cantitate mică de seminţe, pentru a fi distribuite apoi şi altor ţărani în anii următori, sau să dea mai departe şi altor cultivatori aceste soiuri. 

Potrivit asociaţiei, este foarte important ca atunci când însămânţează, micii agricultori să nu amestece varietăţile între ele, astfel încât seminţele să rămână cât mai curate.

Aceasta este cea de-a patra ediţie a Catalogului de seminţe ţărăneşti. Anul trecut, Asociaţia a distribut plicuri de seminţe la peste 3.000 de ţărani şi grădinari, iar interesul pentru seminţele ţărăneşti este în continuă creştere.  Mai multe detalii găsiţi pe pagina de Facebook a asociaţiei sau aici.

Ne puteți urmări și pe Google News