Cum poți să intri în Marea Britanie de la 1 februarie. Ghidul complet pentru români

Cum poți să intri în Marea Britanie de la 1 februarie. Ghidul complet pentru români

Reglementări vamale

Autorităţile britanice oferă informaţii cu privire la restricţiile existente cu privire la bunurile pe care le puteţi aduce în Marea Britanie, derularea formalităţilor vamale la trecerea frontierei precum şi procedurile de urmat când vă sunt confiscate bunuri de autorităţile vamale britanice. Unele bunuri sunt interzise în Marea Britanie sau restricţionate prin lege. Aceste restricţii se aplică tuturor persoanelor care traversează frontiera, inclusiv cetăţenilor britanici.

Niciodată nu transportaţi bunuri aparţinând altor persoane în Marea Britanie.

Nu aduceţi bunuri interzise în Marea Britanie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă aveţi îndoieli cu privire la regimul bunurilor pe care le deţineţi, este recomandabil să vă adresaţi unui ofiţer de frontieră pe linia de intrare de culoare roşie sau la telefonul de la punctul de contact roşu. Majoritatea porturilor/ aeroporturilor din Marea Britanie au trei tipuri de coridoare de intrare marcate prin culori diferite: albastru, verde şi roşu.

Folosiţi zona de intrare marcată prin culoarea roşie dacă:

  • Aveţi bunuri de declarant;
  • Aveţi bunuri considerate «comerciale» în bagajul dumneavoastră;
  • Nu sunteţi sigur dacă trebuie să declaraţi unele dintre bunurile pe care le aduceţi în Marea Britanie.

Atentie ! În Marea Britanie, competenţa pentru confiscarea bunurilor la frontieră aparţine ministerului de interne Home Office – Border Force. Procedura pentru depunerea de reclamaţii: https://www.gov.uk/government/organisations/border-force/about/complaints-procedure

  • Consultaţi Ghiduloficial al autorităţilor britanice de frontieră Border Force pentru a afla:
    • Ce bunuri pot fi aduse în Marea Britanie;
    • Ce bunuri nu pot fi aduse în Marea Britanie;
    • Ce bunuri trebuie declarate când ajungeţi în Marea Britanie.​​
  • Limita sumelor de bani numerar (cash)
    • Călătorii din afara Uniunii Europene

Dacă vă deplasaţi dintr-o ţară din afara Uniunii Europene în Marea Britanie şi deţineţi numerar echivalent cu 10.000 euro sau mai mult – trebuie să-i declaraţi când intraţi în Marea Britanie. Se completează un formular disponibil la autorităţile de frontieră – port/ aeroport. Pentru aceste declaraţii – Insula Man şi Insulele Canalului nu sunt considerate ca parte a teritoriului britanic.

Temei juridicRegulamentul (CE) nr. 1889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau ieșirea din Comunitate.

  • Călătorii în interiorul Uniunii Europene

Nu exista o limită în Marea Britanie pentru sumele de bani numerar pe care un cetăţean european le poate transporta când călătoreşte dintr-o ţară UE în Marea Britanie, cu condiţia să provină dintr-o sursă legitimă şi să fie folosite pentru scopuri legitime.

Legislaţia britanică permite autorităţilor de aplicare a legii să dispună confiscarea administrativă a sumelor în numerar, mai mari de 1.000 GBP, dacă există suspiciuni că acestea provin din activităţi ilegale sau sunt destinate pentru săvârşirea unor infracţiuni. Legislaţia britanică prevede aplicarea acestei proceduri inclusiv pentru confiscarea sumelor de bani provenite din munca ilegală. Persoanele vizate pot solicita poliţiei locale sau instanţelor judecătoreşti restituirea sumelor confiscate prin procedura administrativă, dar trebuie să dovedească provenienţa legitimă a banilor.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Marea Britanie să evite să deţinăasupra lor sume importanteîn numerar, a căror provenienţă nu poate fi justificată.

  • Drepturile dumneavoastră dacă vă sunt confiscate sume de bani

Atenţie! Dacă transportaţi sume de bani numerar mai mari de 1000 GBP la trecerea frontierei este indicat să aveţi asupra dumneavoastră documente justificative ale provenienţei sumelor respective.

Autorităţile britanice  pot reţine sume de bani în numerar, mai mari de 1.000 GBP, pe care le declaraţi, în cazul în care există suficiente  temeiuri să suspecteze că acestea sunt rezultatul unor activităţi ilegale sau se intenţionează să fie utilizate în astfel de activităţi. Legislaţia britanică prevede aplicarea acestei proceduri, inclusiv pentru confiscarea sumelor de bani provenite din munca ilegală.

Sumele de bani nu pot fi reţinute mai mult de 48 de ore fără o decizie a unei instanţe de judecată.