Cum poți să intri în Marea Britanie de la 1 februarie. Ghidul complet pentru români

Cum poți să intri în Marea Britanie de la 1 februarie. Ghidul complet pentru români

Ieșirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii a agitat spiritele în rândul românilor care au de gând să călătorească în Regatul Unit. Cea mai frecventă întrebare este dacă, odată cu ieșirea din UE la 1 februarie, românii au nevoie de pașaport pentru a intra în Marea Britanie.

Dreptul de şedere poate fi exercitat pentru perioade mai mari de trei luni dacă cetăţenii Uniuni Europene se află într-una din situaţiile prevăzute în continuare:

  • sunt angajaţi sau exercită o activitate independentă;
  • sunt în căutarea unui loc de muncă;
  • dețin resurse suficiente pentru ei şi pentru membrii familiilor lor, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială în timpul perioadei de şedere şi posedă o asigurare medicală cuprinzătoare;
  • sunt înscrişi la o instituţie privată sau publică, acreditată sau finanţată de către autorităţile statului gazdă, cu scopul principal de a urma studii, inclusiv de formare profesională, şi asigură autorităţile competente, printr-o declaraţie sau altă procedură echivalentă, că posedă suficiente resurse pentru ei înşişi şi pentru membrii lor de familie, astfel încât să nu devină o povară pentru sistemul de asistenţă socială în timpul perioadei de şedere;
  • sunt membri de familie care însoţesc sau se alătură unui cetăţean al Uniunii care îndeplineşte condiţiile menţionate anterior. Informaţii detaliate privind exercitarea dreptului de şedere pe teritoriul Marii Britanii şi procedura de înregistrare a cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene și a membrilor de familie, sunt disponibile pe website-ul Guvernului britanic.

Doriţi să munciţi în Marea Britanie?

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie

Începând cu anul 2014, momentul ridicării restricţiilor aplicate cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie, aceştia beneficiază de drepturi egale cu toţi cetăţenii Statelor Membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte dreptul la muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Precizăm că ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii nu conduce automat la oferirea unor locuri de muncă. Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord recomandă, de aceea, cetăţenilor români să se informeze cu privire la condiţiile de muncă, tipurile de meserii căutate de angajatorii britanici şi asupra celorlalte cheltuieli aferente costului vieţii pe teritoriul britanic, anterior sosirii în Regatul Unit.

Cetăţenii europeni, precum şi membrii acestora de familie au posibilitatea să accepte oferte de muncă fără restricţii în Marea Britanie, să lucreze ca angajat şi/sau lucrător pe cont propriu, să înfiinţeze o afacere, să deţină o companie.

Atenţie! Atenţionăm asupra determinării corecte a statutului pe care îl deţineţi pe piaţa muncii: persoană care desfăşoară activităţi independente în baza unui contract de prestări servicii (lucrător pe cont propriu) SAU persoană care desfăşoară o activitate în baza unui contract de muncă (angajat). Pentru determinarea naturii contractului, autorităţile britanice au elaborat un instrument de evaluare a activităţilor desfăşurate la locul de muncă (Employment Status Indicator – ESI), care poate fi consultat pe website-ul HM Revenue & Customs.