Cum poți să încasezi două pensii în același timp. Modificare legislativă importantă făcută la Legea Pensiilor

Cum poți să încasezi două pensii în același timp. Modificare legislativă importantă făcută la Legea Pensiilor Sursa foto: Dreamstime.com

Parlamentarii vor să modifice Legea 253/2010, privind sistemul unitar de pensii, la un capitol foarte important.

Modificarea adusă legii se referă la modificarea articolelor care se referă la posibilitatea încasării pensiei de urmaș.

În prezent, Legea 263/2010, prevede că soțul supraviețuitor, poate încasa, la cerere, jumătate din pensia soțului decedat, dacă aceasta era mai mare decât a lui.

Pentru a fi mai clari, EvZ vă prezintă un mod de calcul. Dacă soțul decedat avea o pensie de 4.000 de lei, și soția rămasă în viața, o altă pensie de 1.700 de lei, atunci, aceasta are dreptul pentru a depune o cerere pentru a primi pensie de urmaș, adică jumătate din pensia soțului decedat, și anume 2.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea este clară și prevede, în cazul expus mai sus, că soția poate beneficia de pensie de urmaș doar dacă procentul de 50 la sută din pensia soțului decedat, este mai mare decât pensia ei, aflată în plată.

Ce se dorește schimbat

Prin noua modificare se urmărește ca aceste prevederi să fie eliminate și să fie introduse altele noi, care i-ar putea aduce soțului supraviețuitor alte drepturi financiare, mult mai mari.

În expunerea de motive a noilor modificări legislative, pe care Parlamentul vrea să le aducă la Legea 263/2010, se prevede că ”soțul supraviețuitor supraviețuitorul beneficiar al unei pensii din sistemul public de pensii, care deține o pensie/ de urmaș, dintr-un alt sistem de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii și nebugetat, va putea beneficia de ambele pensii, cea din urmă neavând niciun fel de influență asupra bugetului public de pensii sau de asigurări sociale, fiind o contribuție suplimentară a persoanei la un alt sistem de asigurări sociale”.

Explicațiile unui senator

Senatorul Ioan Deneș explică că este perfect legal ca un soț supraviețuitor să beneficieze de o parte din pensia soțului decedat, care a cotizat la alte case de pensii, distincte față de cele publice, cum ar fi cele ale avocaților.

”În prezent, în România funcționează mai multe case neintegrate în sistemul public de pensii, care au buget propriu în urma contribuțiilor plătite de persoanele care decis că doresc să cotizeze separat de sistemul public de pensii. Este dreptul urmașilor acestor persoane care cotizează pe parcursul vieții la mai multe case de pensii, ca în momentul în care decedează titularii, soții supraviețuitori să beneficieze de pensia de urmaș, separat de cele din sistemul public, având în vedere contribuțiile și bugetele distincte față de cele publice”, a explicat senatorul Ioan Deneș.