Rolul unui gard este de a delimita proprietatea trecută în cartea funciară. Mai nou, la o casă modernă, trebuie să fie construit și un gard modern, care de cele mai multe ori costă de la 10.000 de euro în sus. Dar de cele mai multe ori, un gard se construiește cât mai simplu, și cu costuri cât mai mici.
Un gard la o casă modernă trebuie să țină cont de câteva caracteristici importante, printre care și prețul. Specialiștiii susțin că este bine să apelăm la un arhitect care poate face un proiect pentru un gard cu aspect modern.
De asemenea, un gard poate fi ales în funcție de design, culorile fiind cele care cadrează cu casa, dar și în funcție de preț.
Gardul de sârmă
De cele mai multe ori, proprietarul construiește un gard modern doar în partea de la stradă. Pe părțile laterale și în spate, gardurile sunt simple, construite din plasă de sârmă și stâlpi construiți din țevi metalice.
”Dacă ai nevoie de un gard care să împrejmuiască doar gradina, spre exemplu, nu te hazarda prea mult. Gardul din plasa cu fundație este cel mai potrivit. Puteți opta pentru un gard cu plasa bordurată care este simplu, în general, și ușor de construit. Partea unde veți depune ceva mai mult efort este cea in care turnați și o fundație de beton și asta înainte de a monta stâlpii de metal și plasa bordurată”, spun specialiștii de la Renovat.
Este nevoie de autorizație de construire
Pentru orice tip de gard, cu excepția celui construit din panouri mobile, este nevoie de autorizație de construire, emisă de primăria din localitatea de domiciliu.
Dosarul pentru obținerea autorizației trebuie să conțină extrasuld e carte funciară care atestă proprietatea terenului și avizele necesare, emise de furnizorii de utilități, apă, canal, gaze naturale sau energie electrică. Apoi, în funcție de costul total al lucrărilor se va achita o taxă care va intra în conturile primăriei de domiciliu.
Cum se construiește gardul
Specialiștii mai susțin că cel care construiește un gard trebuie să țină cont, încă de la începutul lucrărilor, de câte zone de acces va avea nevoie,
”Iată că am ajuns și la etapa de construire a gardului care consta în: săparea fundației, alinierea stâlpilor de susținere, turnarea cotei zero, turnarea fundației gardului, ridicarea gardului, montarea accesoriilor adecvate gardului. La partea cu săparea fundației, indicat este sa o faceți la o adâncime de aproximativ 50 cm, iar lățimea de 30 sau 40 cm. Pentru ca stâlpii sa fie rezistenți, optați pentru unii din beton sau fier, iar distanta sa fie de 2,5 cm pentru gardurile înalte, lungi și de 1,5 cm pentru cele joase”, mai susțin specialiștii de la Renovat.
Plasa sudată este recomandată a se prinde prin puncte de sudură, iar cea din sârmă, prin alte metode.