Cum poți obține pensia neîncasată în cazul decesului unui membru de familie. Cine o poate lua și care sunt actele necesare

Pensie. Sursa foto: Arhivă EVZ

Reglementările cu privire la pensii sunt foarte multe și greu de înțeles, pentru majoritatea persoanelor. Totuși, dacă știi legile, poți să primești niște bani în plus. Iată ce ai de făcut într-un caz aparte.

În urma decesului unei persoane care beneficia de pensie de la stat, familia acestuia poate beneficia, de banii pe luna respectivă. Pentru asta este nevoie ca anumite acte să fie depuse și mai mulți pași să fie respectați.

Pensia pe luna în care a avut loc decesul poate fi obținută doar de soțul supraviețuitor, copii acestuia, părinții lor sau, în situații specifice, ceilalți moștenitori, în condițiile dreptului comun, potrivit prevederilor cuprinse în Legea nr. 19/2000.

E bine de știut că sumele neîncasate de pensionar pot fi cerute de familia acestuia, în termen de trei ani de la deces. Plata se va face pentru luna în cursul căreia persoana a murit.

De ce acte ai nevoie pentru a obține pensia neîncasată

Pentru a putea obține pensia neîncasată a persoanei decedate ai nevoie de:

  • cerere;
  • certificatul de deces, în original şi în copie;
  • actul de identitate al solicitantului (original şi în copie);
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie);
  • certificatul de moştenitor (original şi copie);
  • copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.

În urma morții unei persoane este necesar ca rudele acesteia să declare decesul la Casa de Pensii unde persoana care a decedat a avut depus dosarul pentru pensie, pentru a evita încasarea unei pensii necuvenite, ce ulterior trebuie returnată, potrivit ziarulunirea.ro.

Cum poți beneficia de ajutor de deces

E bine de știut că anumite persoane pot beneficia de ajutor de deces din partea statului, în anumite condiții. Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurări sociale şi se afla în întreţinerea titularului la data decesului.

În cazul în care persoana decedată avea calitatea de asigurat sau de pensionar, ajutorul de deces se achită unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. În cazul în care persoana decedată nu avea calitatea de asigurat sau de pensionar, ajutorul de deces se achită unui membru de familie (al persoanei decedate) care are calitatea de asigurat sau pensionar.

În anul 2022, cuantumul ajutorului de deces se stabilește, în cazul:

  • asiguratului sau pensionarului la 6095 lei;
  • unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului la 3048 lei, potrivit mmuncii.ro.