Trucuri pe timp de caniculă. Întrucât nu toate locuințele au un aparat de aer condiționat instalat, există o serie de „trucuri” prin care putem să menținem o temperatură a aerului în interior mai rece, pentru mai mult timp.
Date fiindtemperaturile caniculare din România în această perioadă, ce ating până la 42 de grade Celsius la umbră, specialiștii recomandă limitarea expunerii la soare în intervalul orar 11:00 - 18:00, dar și hidratarea cu minimum 1,5-2 litri de lichide pe zi.
Fie că vrem să diminuăm costurile facturilor la energie sau că nu dispunem de un aparat de aer condiționat în locuință, există o serie de mijloace prin care putem menține casa răcoroasă pentru mai mult timp.
Trucuri pentru a diminua disconfortul creat de temperaturile caniculare
Țineți perdelele sau jaluzelele trase
Pentru a împiedica pătrunderea căldurii de afară în locuință și menținerea unei temperaturi suportabile, este recomandat ca jaluzelele să fie ținute trase, mai ales în cazul ferestrelor cu orientare spre nord și vest.
O soluție care reduce cu mult pătrunderea razelor soarelui în încăpere sunt rulourile exterioare, care împiedică încălzirea excesivă a locuinței.
Închideți ușile în camerele pe care nu le utilizați
Asta va face ca aerul rece să fie menținut doar în camerele în care vă petreceți cel mai mult timp. Puteți sigila golurile din jurul ușilor și ferestrelor ori cu dispozitive de etanșare, astfel încât aerul rece să nu poate ieși pe sub ușă sau pe la geamuri.
Aparatele electrocasnice degajă cantități mari de căldură
Nu utilizați aparate electrocasnice mari
Funcționarea unor obiecte electrocasnice precum aragazul, cuptorul, mașina de spălat rufe ori mașina de spălat vase duce la degajarea unor cantități mari de căldură, de aici și încălzirea locuinței și mai mult. Astfel, este recomandată utilizarea electrocasnicelor pe timp de seară, atunci când temperaturile din termometre încep să scadă.
Utilizați un aparat de ventilat
Ventilatorul reprezintă o alternativă la aparatul de aer condiționat, fiind o variantă mai ieftină, dar și mai puțin poluantă. Pentru a maximiza senzația de răcorire, puteți pune în fața ventilatorului un bol cu gheață, ceea ce va crea o briză rece și plăcută.
Evitați folosirea becurilor
Becurile cu incandescență degajă o cantitate mare de căldură, astfel că puteți opta pentru becuri CFL (fluorescente compacte) sau pentru LED-uri, care sunt economice, produc suficientă lumină și nu ajung să se supraîncălzescă ori să degaje cantități mari de căldură. Alături asta, este recomandată stingerea sau scăderea intensității luminii artificiale pe timp de zi, conform RADOR.