Germania este una dintre țările europene cu o importantă comunitate de români. Cetățenii români pot primi alocație pentru copii din orice țară UE. Se pot primi însă alocații din două țări simultan?
Cetățenii români au posibilitatea să primească alocații pentru copii lor în orice țară membră a Uniunii Europene, inclusiv Germania. Însă, pentru a beneficia de alocație, este necesar ca cel puțin unul dintre părinți să lucreze și să plătească taxe în această țară. O întrebare pe care și-o pun mulți români este aceea dacă pot primi două alocații din două țări diferite, în același timp.
Pot fi acordate două alocații pentru copii în același timp?
În Germania, alocația se acordă tuturor copiii contribuabililor. Acest beneficiu social există și în România. Dacă un părinte român se mută în Germania, pot apărea drepturi duble la alocația pentru copii. Cu toate acestea, beneficiile sociale nu pot fi obținute din două țări în același timp, arată ziarulromânesc.
Fiecare copil cu cel puțin un părinte care locuiește și lucrează în Germania are dreptul la alocație cel puțin până la vârsta de 18 ani, până la vârsta de 25 de ani maximum. Însă, dacă o relație de muncă în străinătate oferă un drept dublu la alocație (de exemplu mama și copilul locuiesc în România, dar tatăl lucrează în Germania și are o a doua casă aici), apare așa-numitul „drept concurent”. Practic există un drept la alocație pentru copii, din cauza locului de reședință în România, și, pe de altă parte, ca urmare a locului de muncă din Germania.
Legislația UE prevalează
Astfel de drepturi concurente se supun prevalența legislației Uniunii Europene, iar pentru persoana interesată nu va prevala legislația a două țări simultan.
Așadar există un sistem de soluționare specifică în această situație. Drepturile la prestații sociale bazate pe angajare au prioritate în fața drepturilor la prestații sociale bazate pe un loc de reședință. Totuși, dacă fondurile de sprijin din cele două țări sunt de nivel egal, dar diferă în cuantumul lor monetar, diferența dintre beneficiile ambelor țări este compensată.
Studiu de caz: Familia locuiește în România, primind acolo alocație de stat pentru copil (631 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 256 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani). Tatăl obține un loc de muncă în Germania, se mută într-un apartament în Germania și are dreptul la alocație pentru copii conform legislației germane (250 euro pe lună, per copil).
Dreptul dublu este compensat conform legislației UE: alocația din România pentru copii se acordă în continuare, însă oficiul german de prestații familiale nu plătește integral alocația germană, ci așa-numita „alocație diferențială pentru copii”, adică diferența de la 631 lei (aproximativ 128 euro), respectiv 256 lei (aproximativ 52 euro), până la 250 de euro.
Alocația dublă pentru copii poate duce la închisoare
Persoanele care primesc alocație dublă pentru copii vor răspunde pentru două infracțiuni: frauda de beneficii și evaziune fiscală.
Dacă dintr-o eroare fiscală, se primește alocația pentru copii din două țări, este foarte important să se facă urgent o sesizare la o instituție fiscală a uneia dintre țări, solicitându-se sistarea alocației. În acest caz, va trebui asumată returnarea alocației într-una din țări, pentru toată perioada în care banii au fost încasați de două ori.
Amenzile sunt aplicate în mod egal pentru evaziune fiscală și fraudă a beneficiilor, dar și cu închisoare de până la 5 ani dacă suma sustrasă depășește 100.000 de euro. Există și obligația de a rambursa integral suma deturnată către biroul de ajutoare familiale, lucru care în general nu este posibil în rate, conchide ziarulromânesc.