Cum poate crea Guvernul 300.000 locuri de muncă în următorii cinci ani

Cum poate crea Guvernul 300.000 locuri de muncă în următorii cinci ani

Guvernul ar putea contribui la înfiinţarea a 300.000 de locuri de muncă în perioada 2012-2016 dacă ar aloca 300 milioane de euro în fiecare an pentru înfiinţarea şi susţinerea IMM-urilor înfiinţate de tinerii întreprinzători, arată o analiză realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit calculelor patronatelor, prin alocarea a 300 milioane de euro anual, adică 1,5 miliarde euro în cinci ani, prin Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, vor fi antrenate investiţii în economie de 4,41 miliarde euro. Acest lucru va duce la crearea, în perioada 2012-2016, a 300.000 locuri de muncă şi la creşterea PIB cu 4,26%. Totodată, analiza CNIPMMR arată că, în aceste condiţii, veniturile la bugetul statului ar creşte cu 1,77 miliarde euro.

Dacă sunt alocaţi mai puţini bani, 200 milioane de euro pe an pentru IMM-urile tinerilor, investiţiile din economie se vor cifra la 2,94 miliarde euro, vor fi create 200.000 de noi locuri de muncă, iar PIB-ul ţării va creşte cu 2,83%.

Prin alocarea a 100 milioane euro anual, vor fi antrenate investiţii în economie de 1,47 miliarde euro, ce vor avea ca efect înfiinţarea a 100.000 noi locuri de muncă şi creşterea PIB cu 1,41%, mai arată analiza CNIPMMR.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aceasta este una dintre cele mai eficace măsuri pe care le poate lua Guvernul pentru IMM-uri", a declarat, astăzi, la o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMR.

Cum să fie alocaţi banii

Oficialii Consiliului IMM-urilor spun că programul ar urma să fie gestionat de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Agenţia ar urma să acorde o finanţare nerambursabilă de cel mult 50% din cheltuielile eligibile aferente planului de afaceri pentru care face dovada surselor de cofinanţare, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

Totodată, ar urma ca Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) să acorde garanţii pentru creditele contractate. Microîntreprinderea întreprinzătorului debutant are obligaţia să angajeze cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, şi să menţină în activitate cel puţin doi salariaţi şi să reinvestească anual cel puţin 50% din profitul realizat.