Adrian Gurzău făcea trafic de influență pe lângă șefii din ASF, pe care tot el îi acuza de corupție

Adrian Gurzău făcea trafic de influență pe lângă șefii din ASF, pe care tot el îi acuza de corupție

Deputatul de Cluj, Adrian Gurzău a ținut în ultimii patru ani conducerea Autorității de Supraveghere Financiară sub o presiune constantă. În toate ieșirile publice Gurzău înfiera cu mânie proletară tot ceea ce se întâmpla la ASF. Procurorii DNA susțin că Gurzău a făcut trafic de influență pe lângă șefii din ASF contra unui contract generos.

Gurzău este tipul de politician care mai multă ”latră„ decât mușcă. În puținele sale ieșiri publice, Adrian Gurzău, deputatul de Cluj, la al doilea mandat de deputat, a atacat din plin conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. Dacă nu avea treabă cu ”gazul”, atunci Gurzău sigur avea treabă cu ASF. Apoi, timpul a demonstrat, că în spatele acestor critici, Gurzău trăgea sfori la ASF pentru numirea ”reginei asigurărilor”, Angela Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al societății de asigurări Carpatica Asig.

În 2014, deputatul Gurzău înfiera cu mânie proletată menținerea vicepreședintelui ASF Corneliu Moldoveanu, în această funcție, acesta fiind cercetat la vremea respectivă de DNA. "Voi sesiza şi DNA! Să-şi dea demisia vicepreşedintele, care ia mii de euro din banii noştri! Este o sfidare a banului public. În fiecare zi ne sfidează ASF! Corneliu Moldoveanu se bazează pe prezumţia de nevinovăţie, dar în Europa, pe care o laudă atât, nu le bate nimeni obrazul? Acolo, oamenii demisionează chiar în momentul în care apar suspiciuni. Categoric, voi lua poziţie", declara Gurzău, pentru un ziar econimic, în timp ce se declara oripilat de ceea ce se petrece la ASF.

A cerut și demisia lui Mișu Negrițoiu

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna iunie 2016, Gurzău solicita public demisia lui Mișu Negrițoiu, președintele ASF. În calitate de deputat neafiliat, clujeanul a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o solicitare prin care cerea demisia șefului ASF. ”Se impune revocarea deîndată a preşedintelui ASF pentru că orice zi în plus la conducerea acestei autorităţi nu face altceva decât să fie în defavoarea asiguraţilor şi a întregii pieţe de profil, responsabilitate ce revine în integralitate forului legislativ, având în vedere că instituţia în cauză este supusă nemijlocit controlului parlamentar”, scria Gurzău.

De altfel, la ultima audiere a șefului ASF la Camera Deputaților, în septembrie 2016, Gurzău îi solicita demisia pentru ineficiență.

Contract de 270.000 de euro

Deși este un cunoscut contester al tot ceea ce înseamnă ASF, Gurzău conlucra foarte bine cu șefii acestei instituții. Cel puțin așa susțin procurorii DNA, care au cerut arestarea deputatului pe motiv că și-a traficat influența pe lângă șefii din ASF, pentru ca aceștia să aprobe numirea în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asigurări a Angelei Toncescu.

Surse judiciare susțin că în prima fază șefii ASF au respins această propunere dar că ulterior, la un nou vot, au fost de acord ca Angela Toncescu să ocupe această funcție.

În paralel, procurorii DNA susțin că firma soției lui Gurzău, care era controlată în fapt de deputat, a încheiat cu Carpatica Asig un contract în valoare de 270.000 de euro, pentru furnizarea de servicii de consultanță. Aceleași surse judiciare susțin că acest contract era de fapt plata pentru traficul de influență depus de Gurzău pentru numirea lui Toncescu ca șef al CA la Carpatica Asig.