"Cum l-am convins pe Ceauşescu"

"Cum l-am convins pe Ceauşescu"

Vasile Finta, un oşean din Bixad, povesteşte cum a salvat biserica din sat, cu bani de la fostul dictator comunist.

Un bătrân de 89 de ani, care locuieşte în localitatea Bixad, judeţul Satu- Mare, se poate lăuda că e singurul român care l-a convins pe Nicolae Ceauşescu, fostul dictator comunist, să nu dărâme biserici, ci chiar să le reconstruiască.

Vasile Finta este cunoscut de localnicii din Bixad sub numele de Vorotel. Are 89 de ani şi este hâtru când vine vorba despre realizarea vieţii lui. Compară în permanenţă ceea ce a făcut el cu ceea ce fac politicienii din ziua de azi, pe care îi numeşte "neputincioşi".

"Am avut un vis şi o dorinţă şi nu m-am oprit până nu l-am convins pe Ceauşescu să mi-o îndeplinească", afirmă şi nu se sfieşte să spună că, în ziua de azi, mulţi oameni "parcă au rămas fără minte".

Primul pe care îl dă exemplu de "om rămas fără minte" este chiar unul dintre băieţii lui, care trăieşte de câţiva ani la Paris şi şi-a construit o casă frumoasă în sat în care nu a mai intrat nimeni de ani buni.

"Copilul meu o făcut casa asta, aici, la mine în curte şi aici a lăsat-o. Nu intră nimeni în ea decât atunci când vine el acasă. Aşa e peste tot pe la noi, în Oaş. De aceea zic că oamenii din ziua de azi parcă nu mai au minte", spune bătrânul.

În audienţă la Ceauşescu

Povestea lui Vorotel din Bixad este atât de celebră încât la intrarea în Mănăstirea Bixad tronează o pictură, în mărime naturală, cu bătrânul care l-a convins pe Ceauşescu să reconstruiască biserica mănăstirii.

"Era în Bixad o bisericuţă care a aparţinut unei mănăstiri şi care a ajuns în ruină, fiind abandonată. Noi, oşenii, suntem oameni cu frica lui Dumnezeu şi mi-am propus să nu mor până nu repar biserica. Gândul ăsta mi-a venit după 1980. Prima dată am depus cerere la Oficiul pentru Culte din Satu-Mare, de la care am primit răspuns că nu se poate rezolva nimic pe plan judeţean şi că trebuie să mă duc până la Ceauşescu, că doar el aprobă asemenea investiţii", zice Vorotel.

"M-am dus la Bucureşti, cu vreo trei litri de ţuică. M-am dus de câteva ori până mi-am făcut un prieten la Comitetul Central care m-a ajutat să ajung, după mai multe luni, în audienţă la Ceauşescu. Cânt am intrat, m-a întrebat direct ce vreau şi i-am spus că doresc aprobare pentru repararea unei biserici monument istoric. La replica mea, tovarăşul mi-a spus că el nu aprobă bani pentru reconstrucţia de biserici, ci pentru construcţia de case pentru muncitori", rememorează bătrânul.

A doua întâlnire cu tovarăşul

Refuzul categoric nu l-a descumpănit pe Vorotel. La ieşirea din biroul lui Nicolae Ceauşescu, Vorotel şi-a spus cu voce tare durerea. "Am spus acolo, în faţa secretarului şi a unor militari, că noi, oşenii, pe lângă că suntem credincioşi, suntem şi hotărâţi, şi pentru asta o să mă duc acasă şi o să adun câţiva oameni şi o să demolăm biserica, că nu mai putem să ne uităm la ea. După ce am spus asta, am văzut că unul a intrat repede în biroul lui Ceauşescu. Când am ajuns la lift, a venit şi mi-a zis că Ceauşescu mă aşteaptă, din nou".

A doua întâlnire cu Ceauşescu s-a produs, spune Vorotel, după nici zece minute de la prima. "Am intrat din nou în birou. Ceauşescu se uita peste nişte acte şi, după ce m-a ţinut aşa câteva minute, şi-a ridicat ochii spre mine şi m-a întrebat cum trăiesc oamenii în Ţara Oaşului. I-am spus că oamenii trăiesc ca în rai şi câinii mănâncă pâine albă. Replica asta a mea l-a făcut pe Ceauşescu să râdă şi să-mi semneze hârtiile şi mi-a zis că el, de când era pre şe dinte, a semnat alocarea de fonduri doar pentru două biserici", îşi aminteşte bătrânul.

Terminată în anul 1989

Biserica din incinta Mănăstirii Bixad a fost sfinţită din nou în anul 1989, după ce regimul comunist a alocat o sumă frumoasă de bani pentru reconstruirea acesteia.

"Când m-am implicat era prin 1981, iar cu o lună înainte de Revoluţie era gata sfinţită", adaugă bătrânul. "M-am dus la Bucureşti cu vreo trei litri de ţuică.“, VASILE FINTA, omul care a salvat biserica din Bixad

STAREŢUL

"Este adevărat!"

Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, spune că Vasile Finta e un om foarte credincios şi că, fără credinţa acestuia, biserica din sat ar fi fost rasă de pe suprafaţa pământului.

"Povestea lui este adevărată, iar efortul făcut de el a fost unul fantastic pentru acele vremuri. Pentru asta l-am pictat pe Vasile Finta între făuritorii acestei mănăstiri. Tot ce spune e adevărat, iar la Direcţia pentru Cultură şi Culte poate fi văzut şi în ziua de azi documentul semnat de Nicolae Ceauşescu. Pentru aprobarea primită, în fiecare an, de Sfântul Nicolae, Vasile Finta face parastas după Nicolae Ceauşescu", spune stareţul Emanuil Rus.

Ne puteți urmări și pe Google News