Cum l-a dat afară Ponta pe Voiculescu din USL

Cum l-a dat afară Ponta pe Voiculescu din USL

Decizia PC de a merge singur la locale încununează planul preşedintelui PSD, Victor Ponta, de disociere a USL de imaginea liderului Dan Voiculescu.

Conservatorii sunt cu un picior în afară şi cu unul încă în ograda USL după ultimul afront primit din partea colegilor din această alianţă. Flancat de un Crin Antonescu pasiv faţă de interesele PC, Ponta a avut grijă ca în ultimele luni să tot sape la baza răbdării conservatorilor, pentru a-i determina să se poftească singuri din alianţă.

Conform unor surse social-democrate, disocierea USL de PC, în fapt de imaginea controversatului lider de onoare, Dan Voiculescu, legată de activitatea fostei Securităţi comuniste, ar constitui numai o parte dintr-o strategie. Ponta a urmărit să-şi consolideze puterea în PSD şi în USL printr-un plan în trei trepte: izolarea şi neutralizarea lui Mircea Geoană, unul din cei care au promovat iniţial necesitatea alianţei cu PNL, debarcarea lui Marian Vanghelie din fruntea PSD Bucureşti, cea mai puternică organizaţie a partidului, şi forţarea conservatorilor de a ieşi din USL-ul în care au intrat pe uşa din spate deschisă de liberali prin Alianţa de Centru Dreapta.

Strategie moşită cu consultantul Sultănescu?

Conform surselor citate, strategia ar fi fost coaptă de Ponta, împreună cu Dan Sultănescu, unul din consultanţii liderului social-democrat.

Contactat telefonic, Sultănescu a dezminţit implicarea sa într-un asemenea plan. "Nu am făcut nicio strategie de acest tip pentru domnul Ponta, sau pentru altcineva din PSD. Să ştiţi că activitatea mea se rezumă la prelucrarea de date şi sondaje, la cercetarea, comasarea lor, care nu au legătură cu gesturile politice. Eu nu lucrez pentru PSD, nu sunt în legătură cu ei. Stau de vorbă cu ei, încerc să ajut dacă mi se cere sfatul sau sprijinul", a ţinut să precizeze Sultănescu, apreciind ironic că aşa-numita strategie, pusă pe seama lui, ar demonstra că "Ponta se vrea un om foarte puternic, fapt de lăudat".

Între timp, strategia şi-a arătat roadele în beneficiul actualului lider PSD. Mircea Geoană a fost trecut pe linie moartă, lăsat preşedinte al Senatului şi sancţionat în câteva rânduri pentru derapajele sale.

Debarcarea lui Marian Vanghelie din fruntea PSD Bucureşti a avut loc pe fondul negocierilor parteneriatului cu Sorin Oprescu pentru viitoarele alegeri.

Vanghelie, mazilit la cererea lui Oprescu

Potrivit unor surse din USL, Oprescu a fost cel care a cerut mazilirea lui Vanghelie, pe motiv că nu poate lucra în viitoarea campanie electorală cu cineva care îi sapă constant credibilitatea prin campanii mediatice comandate la OTV şi îi pune beţe în roate în CGMB prin proprii consilieri.

Oprescu a mai solicitat tăierea de pe viitoarele liste cu candidaţi la locurile de consilieri ai oamenilor lui Vanghelie şi înlocuirea lor cu proprii apropiaţi, actuali directori în Primărie sau consilieri personali, precum Anca Alexandrescu sau Aurel Vlaicu. Oprescu a mers cu pretenţiile atât de departe încât a cerut lui Ponta să susţină un contracandidat pentru Vanghelie la primăria de sector 5, în persoana lui Cătălin Stochiţă, şi pe Dan Darabont la 6, în locul lui Gabriel Mutu, considerat prea apropiat de edilul "Goagăl", susţin sursele citate.

Teren pregătit pentru PC

Cea de-a treia etapă a strategiei, îndepărtarea PC de orice construcţie politică din care face parte şi PSD, s-a dovedit şi cea mai delicată. PC a intrat în USL pe uşa din spate după ce Crin Antonescu i-a forţat mâna lui Ponta, semnând cu Dan Constantin protocolul de înfiinţare a Alianţei de Centru Dreapta pentru a primi suportul mediatic al Antenelor lui Voiculescu.

Relaţiile PSD-PC au fost reci încă de la debutul Uniunii Social Liberale pe eşichierul politic. Aproape imediat după semnarea protocolului alianţei social-liberale, Ponta susţinea că nu doreşte să fie în vreun fel asociat cu Dan Voiculescu şi i-a cerut să nu vulnerabilizeze imaginea USL prin ieşiri publice în numele acestei formaţiuni, dat fiind trecutul îngemănat cu Securitatea al liderului de onoare al PC.

Împărţirii candidaturilor USL la locale i-a oferit lui Ponta prilejul să erodeze răbdarea aliaţilor. Contrele pe diverse candidaturi cu miză, cum este cea pentru primăria Iaşiului, au creat cadrul necesar pentru forţarea notei până în pragul ruperii. Încăpăţănarea conservatorilor de a avea candidat, fie şi separat de USL, pentru primăria Iaşiului, a netezit terenul ultimatumului lansat de Ponta acum câteva zile: or cedaţi, or mergeţi singuri în alegeri. Poziţia lui Ponta a avut efectul scontat. Întărâtaţi, cei din PC au plusat la masa jocului pe candidaturi. Au emis pretenţii şi pentru primăria Capitalei, prin edilul de la sectorul 4, Cristian Popescu "Piedone", ei mizând pe o eventuală "trezire" a PNL.

Liberalii şi-au făcut însă calculele: voturile pesediştilor din teritoriu pentru proprii candidaţi la locale au cântărit mai mult în balanţă decât impactul mediatic şi electoral al Antenelor, iar perspectiva eliberării unor candidaturi prin retragerea conservatorilor de pe liste, le-a surâs şi mai mult liderilor PNL din teritoriu.

CAPCANĂ

PC, încurajat să-şi sape propria groapă

PC se află în prezent într-un cerc vicios. În speranţa continuării visului parlamentar şi a unei reprezentări mai largi după alegerile locale la nivel de primării şi consilii locale, conservatorii s-au folosit de Antene pentru a face măsura "randamentului" lor electoral. Potrivit unor surse social- democrate, liderul Victor Ponta a încurajat atitudinea conservatorilor la fiecare întrevedere pe care o avea cu lideri ai PC. Lovea astfel doi iepuri dintr-o lovitură. Trustul media deţinut de familia Voiculescu eroda mediatic acţiunile guvernului Boc şi ale PDL într-o campanie susţinută pe termen lung pe micul ecran. În acelaşi timp, o forţare a PC de a ieşi din USL lasă conservatorii în off-side. Ei au mers deja prea departe cu daunele provocate actualei puteri pentru a mai încerca o eventuală apropiere de PDL şi, drept urmare, sunt siliţi să meargă cu campania anti- PDL mai departe, în speranţa unei schimbări a majorităţii parlamentare după alegeri şi prinderii firimiturilor căzute de pe masa învingătorilor.

DUPLICITATE

Candidaturile PC pe listele USL, ţinta PSD

Conservatorii nu se lasă daţi la o parte atât de uşor din USL. Deşi au anunţat că merg separat la locale, ei speră să-şi păstreze candidaţii pe listele comune ale USL acolo unde acestea au fost deja stabilite.

Conservatorilor le reveniseră, conform înţelegerii iniţiale din USL, şefia CJ Maramureş şi cinci primăriile municipale: Târgovişte, Deva, Arad, Sibiu, Piatra Neamţ. Considerate fiefuri PDL, acestea au fost cedate cu inimă uşoară conservatorilor.

Acum însă, în ciuda înţelegerii, social-democraţii locali emit pretenţii pentru aceste scaune şi au şi mari şanse să le obţină.

Primii au fost socialdemocraţii maramureşeni care au reclamat pentru ei candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean, pe motiv că PC-ul local nu dispune de niciun candidat cu şanse pentru această funcţie.

În judeţul Dâmboviţa, deputatul Ioan Stan, un apropiat al preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, se vrea primar al Tîrgoviştei. Perspectiva desemnării unui candidat din PC la Primăria Târgovişte a generat reacţii ostile din partea social-democraţilor dâmboviţeni.

"Uitaţi de ipoteza desemnării unui candidat PC la Primăria Târgovişte'', a declarat scurt Ion Stan, preşedintele PSD Dâmboviţa, care nu a exclus chiar varianta să candideze el însuşi la Primărie. Într-o alianţă electorală, crede Stan, pretenţiile partenerilor trebuie să fie pe măsura suportului electoral pe care îl au.

"Domnul Daniel Constantin ar trebui să se uite în sondajele de opinie şi în rezultatele din 2008. Cred că are viziuni nostalgice. Primarii sunt aleşi, nu sunt numiţi. Ori odată introdus în malaxorul votului, un candidat care nu are decât 500 de susţinători în spate, nu-şi poate permite să spună că va fi susţinu", a precizat Stan, citat de Agerpres. (M. V.)

AVERTISMENT

"Ciocu' mic" în varianta liberală

Laura Ciobanu

PNL pune pumnul în gura propriilor nemulţumiţi. Biroul Permanent al PNL a adoptat ieri o decizie conform căreia cei care contestă modul în care s-au stabilit candidaţii la locale în cadrul USL se situează în afara partidului. Supărarea liberalilor a fost declanşată de interviul acordat de senatorul Teodor Meleşcanu "Evenimentului zilei".

Liderii PNL au fost deranjaţi în special de afirmaţia lui Meleşcanu cum că o coabitare cu Traian Băsescu nu ar fi imposibilă. "Oricine poate considera că ar putea să coabiteze cu Traian Băsescu, dacă doreşte să facă acest lucru să o facă din afara PNL", a declarat după şedinţă purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu.

Referindu-se la Evenimentul zilei ca fiind "gazeta de perete a Palatului Cotroceni", Voicu a confirmat că Meleşcanu a fost subiect de discuţie în şedinţa de ieri a conducerii PNL. Purtătorul de cuvânt a precizat că "PNL se află în urma unui congres cu un mandat care exclude orice colaborare cu Partidul Democrat şi cu Traian Băsescu".

În ceea ce priveşte nemulţumirea lui Meleşcanu legată de faptul că nu a fost desemnat candidatul USL pentru CJ Prahova, Voicu a spus că, din perspectiva USL, este exclusă rediscutarea candidaturilor pentru locale, fie că e vorba de Prahova, de Buzău sau de orice alt judeţ din România.

CALCULE

Piedone ar putea renunţa la susţinerea PC-ului şi a alianţei USL. Edilul analizează varianta unei candidaturi independente sau sub altă aripă politică

Mara Popescu

Dezamăgit că nu a fost ales candidatul alianţei USL la Primăria Capitalei, edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, s-a supărat şi pe aliaţi şi pe colegii de partid, potrivit unor surse apropiate primarului. Şi, deşi a fost lăudat de liderul PSD, Victor Ponta, care l-a catalogat ca fiind "un primar foarte bun", Piedone nu s-a lăsat îndulcit şi se gândeşte să candideze independent sau cu sprijinul politic al altei alianţe.

Astfel, după ce a aflat ieri că PSD-ul şi PNL-ul au ales să-l susţină pe edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, la viitoarele alegeri locale, Piedone nu s-a aruncat în declaraţii, ci a început să pună la cale o strategie privind susţinerea sa politică. Nici după ce Partidul Conservator a anunţat că a decis să candideze singur la alegerile locale din anul 2012, în toată ţara, edilul nu a făcut nici o declaraţie.

Liderul PC, Dan Constantin a tratat anunţul privind sprijinirea candidaturii lui Sorin Oprescu drept "o intenţie", şi nu o decizie oficială a USL, pentru că propunerea nu a fost discutată şi acceptată la nivelul Uniunii, aşa cum prevede protocolul. Preşedintele Partidului Conservator a mai avertizat că nici Crin Antonescu nu poate semna nimic în numele ACD fără o consultare a PC.

PC îl vrea, edilul de la sectorul 4 se mai gândeşte

Partidul va candida pe cont propriu la localele din 2012, la primării şi la consilieri, cu excepţiile negociate deja în cadrul USL. La Bucureşti, conservatorii vor susţine candidatura lui Cristian Popescu Piedone, a declarat, ieri, liderul PC, Dan Constantin. Acesta a insistat ca de semnarea primarului sectorului 4 drept candidat din partea USL să fie însuşită de Uniune.

Nici relaţia dintre Partidul Conservator şi primarul sectorului 4 nu este roz. Potrivit unor surse din cadrul PC, Cristian Popescu Piedone ar fi supărat pe liderii conservatori pentru că aceştia au făcut sondaje de care el nu a fost anunţat.

Piedone: "Sunt ca un indice la bursă"

Mai mult, surse din anturajul edilului spun că acesta ia tot mai mult în calcul o candidatură independentă. Conform acestora, Piedone vrea să se ocupe de "flori, iarbă şi reabilitare" şi se gândeşte să elimine din spatele lui siglele partidelor, chiar şi cel al Partidului Conservator. "Sunt ca un indice la bursă. În două zile o să fac o conferinţă de presă ca să clarific situaţia. Mâine vindeţi acţiunile Oprescu şi cumpăraţi acţiuni Piedone", a explicat primarul sectorului 4 al Capitalei, care a refuzat să spună dacă şi din partea cui va candida la Primăria Capitalei.

Ne puteți urmări și pe Google News