Cum îți poți întări sistemul imunitar în timpul sezonului rece

Răceală. Sursa foto: EVZ

Odată cu apariția frigului, apar și primele simptome ale răcelii. Creșterea imunității în această perioadă trebuie să devină o prioritate pentru toate persoanele care nu vor să se confrunte cu răceala în sezonul rece.

Beneficiile coacăzelor

Suzie explică că prezența antigenelor (care combate anumiți agenți patogeni - care provoacă boli) ajută la furnizarea unui răspuns mai rapid atunci când și dacă agenții patogeni sunt întâlniți. „Citokinele, proteine ​​care stimulează sau inhibă multe funcții celulare normale, fac parte din acest răspuns”, explică Suzie.

Cu toate acestea, prea multe citokine pot fi foarte dăunătoare. Este esențial să arătăm puțină dragoste față de sinele nostru interior și să fim în formă și gata să luptăm împotriva oricăror invadatori.

Cercetările au descoperit că uleiul de semințe de coacăze negre ar putea ajuta la susținerea sistemului imunitar. Coacăzele negre sunt pline de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi dăunători din organism.

Statisticile Public Health England’s Food Standards Agency, National Diet and Nutritional Survey sugerează că doar 27% dintre adulți ajung să consume fructe și legume constant.  Vitamina C și manganul mineral sunt esențiale pentru un răspuns imunitar normal. „Legumele verzi, ardeii roșii, fructele de pădure, cerealele integrale și leguminoasele se potrivesc”, adaugă ea.

Datorită faptului că ar conține zinc, brânza ar putea ajuta la sprijinirea sistemului imunitar, spune Bina Mehta, farmacist la Boots. Zincul ajută la prevenirea infecțiilor prin activarea enzimelor care abordează proteinele din viruși și bacterii. Alte surse de zinc includ carnea, crustaceele, alte produse lactate, pâinea și produsele din cereale.

Importanța somnului

Vitamina D este produsă de organism atunci când pielea este expusă la soare, așa că este important să vă asigurați că aveți suficientă vitamina D pe tot parcursul anului. Absența soarelui în lunile de iarnă înseamnă că nu producem suficientă vitamina D care este necesară pentru a menține oasele, dinții și mușchii sănătoși și pentru a ne susține sistemul imunitar”, explică Bina.

„Stresul afectează mobilizarea unor activități a celulelor imune și crește potențial producția de citokine inflamatorii.” Încercați să dedicați timp în fiecare zi - chiar și doar zece minute - relaxării. Luați-vă timp departe de ecrane și cufundați-vă într-o activitate liniștitoare.

„Somnul este crucial pentru sănătatea noastră și, de asemenea, pentru susținerea imunității noastre”, explică Bina. „Când dormim, sistemul nostru imunitar începe să identifice și să se apere împotriva microbilor potențial dăunători. Calitatea și cantitatea somnului sunt ambele la fel de importante”, adaugă ea, potrivit The Sun.