Cum îți încălzești eficient locuința. Centrală pe gaz sau pompă de căldură? Răspunsul specialiștilor

Sursa: Dreamstime.com

Odată cu creșterea prețurilor din ultima perioadă, oamenii iau în calcul diferite alternative pentru a se încălzi. Prin dispozitivele cele mai eficiente se află și pompele de căldură, care au atât avantaje, cât și dezavantaje față de o centrală normală pe gaz.

Potrivit inginerului Andrei Bejan, manager la Academia Romstal, în momentul actual costurile de exploatare sunt similare, având în vedere plafonarea prețurilor la energie. În schimb, dacă acestea nu se mai aplică, ele se schimbă extrem de mult.

Expertul Andrei Bejan a vorbit despre pompele de căldură, menționând că acestea sunt preferate în sectorul rezidențial, la case, fiind o soluție optimă cost-beneficiu. „Pompele de căldură aer-apă (care transferă căldura din aerul exterior), având un cost de investiție substanțial mai mic față de pompele de căldură sol-apă (care folosesc energia solului pentru a produce căldură sau pentru răcirea locuinței) - cu aproximativ 50%), însă o eficiență cu aproximativ 20-40% mai scăzută”, a spus Bejan.

În schimb, pompele de căldură geotermale, apă-apă sau sol-apă, reprezintă o soluție mai des folosită pentru clădirile mari.

Care sunt costurile pentru o astfel de pompă de căldură

Atunci când ne referim la costuri, trebuie să știm că o pompă de căldură costă mult mai mult decât o centrală normală pe gaz și acestea sunt și motivele pentru care cei mai mulți oameni nu apelează la această metodă.

Pentru o casă de 100mp, costurile se încadrează între 5.000 și 10.000 de euro, în funcție de anumiți factori. „Este important de menționat că pompele de căldură vor funcționa cel mai eficient cu încălzirea în pardoseală, apoi cu ventiloconvectoarele, iar cu radiatoare eficiența poate scădea cu până la 50% dacă nu sunt dimensionate corespunzător.

Prin comparație, un sistem cu pompa de căldură geotermala va avea un cost de investiție cu până la 50-80% mai mare”, a explicat expertul.

Dacă ne referim la consum, pentru o casă de aceleași dimensiuni, o pompă de căldură va consuma aproximativ 430kWh pe lună, în medie. „Un sistem cu pompă de clădură geotermală va avea un consum și costuri cu până la 20-40% mai mici”, a mai spus inginerul Andrei Bejan.

Avantaje și dezavantaje ale pompei de căldură

Cele mai mari avantaje ale unui astfel de sistem este acela că nu trebuie să ne branșăm la gaz. Ea poate fi alimentată și cu energia de la un panou fotovoltaic. În schimb, pentru o pompă de căldură aer-apă avem nevoie de un branșament electric mai generos. Mai mult, eficiența acesteia scade atunci când afară sunt temperaturi mici.

De asemenea, este importantă calitatea energiei electrice furnizate pentru a asigura o durată mare de viață a pompei de căldură.

Ce să alegi, centrală pe gaz sau pompă de căldură

Totul ține de costuri. În plus, cu aplicarea plafonărilor, costurile de exploatare sunt similare, însă ulterior, pompele de căldură vor aduce costuri de trei sau patru ori mai mici, iar amortizarea investiției se va face în trei-cinci ani, potrivit expertului.

Mai mult, aceasta îți poate asigura independența energetică, potrivi Adevărul.