Cum iti alegi un televizor modern

Cum iti alegi un televizor modern

Atat plasmele, cat si LCD-urile va pot oferi o experienta vizuala deosebita la preturi accesibile.

Cei care au decis ca vor sa schimbe vechile televizoare sunt acum in situatia de a alege intre televizoarele LCD si cele cu plasma.

Televizoarele LCD au avantajul unei durate de viata mai mari si a unei varietati mari a diagonalelor. Televizoarele cu plasma atrag prin rapiditatea cu care imaginea este transmisa pe ecran si prin contrastul foarte mare al imaginilor prezentate. Mai mult, scaderea pretului la televizoarele LCD a fost insotita si de scaderea pretului la cele cu plasma, care au ajuns la un nivel de pret minim de circa 2.000 de lei.

Plasma. Principiul de functionare este urmatorul: mici celule care contin o mixtura de gaze inerte (neon si xenon) sunt asezate intre doua paneluri de sticla. Aceasta combinatie de gaz este transformata prin intermediul curentului electric in plasma care excita substanta fosforescenta de pe spatele fiecarei celule pentru a emite lumina. Durata de viata a plasmelor este de 20.000-30.000 de ore de functionare continua.

LCD. Rezolutia LCD-urilor este inca mai mica decat cea a plasmelor si au nevoie de un timp mai mare de raspuns. Imaginea pe un monitor cu cristale lichide se formeaza prin trecerea unor cantitati variabile de lumina alba de intensitate fixa printr-un filtru activ.

Elementele de culoare rosie, verde sau albastra ale unui pixel (n.r. - cea mai mica unitate a unei imagini) sunt obtinute prin filtrarea luminii albe. Durata de viata a unui LCD este de 50.000-60.000 de ore.

Ce este important

Contrastul. Este acea functie a ecranului care face ca un obiect redat sa fie mai usor de distins intre alte obiecte.

Un alb stralucitor nu trebuie sa determine in imagine un negru neclar, slab. Rata de contrast la LCD-uri porneste de la 600:1, pe cand la plasme de la 1000:1. Cu cat contrastul este mai ridicat, cu atat mai bine.

Rezolutia. Aceasta se exprima fie prin numarul de pixeli care compun imaginea sau ca numarul de coloane si de linii ale matricei. Mai simplu, este numarul de detalii pe care imaginea il poate surprinde. Incercati sa optati pentru un televizor cu o rezolutie cat mai mare.

Raportul de vizualizare. Acesta descrie raportul existent intre latimea si inaltimea ecranului. Un ecran conventional are un raport de 4:3, pe cand cele late sau ultralate au un raport ce ajunge pana la 16:9. Continutul DVD se vede mult mai bine pe astfel de rapoarte.

Diagonala. Nu va veti putea bucura de continut video de inalta calitate privind la un televizor cu diagonala mica. Ideal ar fi ca diagonala televizorului sa depaseasca 40 de inci (un metru).

Intrari pentru periferice. Cu cat numarul acestor intrari este mai ridicat, cu atat mai multe dispozitive vor putea fi cuplate la televizor (card de memorie, camera foto, video, DVD Player).

Ne puteți urmări și pe Google News