La nouă ani de la atentatele de la 11 septembrie, Statele Unite continuă să culeagă informaţii despre cetăţenii americani prin intermediul unui vast dispozitiv de securitate din care fac parte poliţia, FBI, birourile locale ale Departamentului pentru Securitate Internă şi chiar ofiţeri ai armatei, dezvăluie cotidianul Washington Post.
Sistemul, pe departe cel mai extins şi sofisticat din punct de vedere al tehnologiei utilizate, culege, depozitează şi analizează informaţii despre numeroşi cetăţeni şi rezidenţi americani, mulţi dintre aceştia neavând niciodată probleme cu legea.
Peste 4.000 de agenţii federale, printre care şi filialele deschise la nivelul fiecărei diviziuni administrative - stat, comitat, oraş - fac parte din acest vast sistem. Cel puţin 935 dintre aceste organizaţii au fost create după 2001 sau au fost implicate în acţiuni de combatere a terorismului pentru prima dată după atentatele din 11 septembrie.
Oamenii de pe teren au la dispoziţie tehnologie folosită şi de trupele americane pe fronturile din Irak sau Afganistan, precum scanere portabile de amprente, dispozitive de recunoaştere facială, camere cu infraroşu montate pe maşinile de poliţie, sisteme elecronice de citire a plăcuţelor de înmatriculare şi chiar drone, acestea din urmă utilizate de poliţia de frontieră.
Mai concret, autorităţile adună informaţii despre cetăţenii pe care, de exemplu, un vecin sau un poliţist local îi consideră că ar acţiona într-un mod suspicios. Nevoia de a identifica acei suspecţi printre cetăţenii sau străinii naturalizaţi care plănuiesc atacuri teroriste este mai stringentă ca niciodată, au subliniat mai mulţi oficiali.
Peste 20 de comploturi au fost dejucate numai în cursul acestui an graţie acestui program, au adăugat oficialii. Printre acestea, tentativa de a arunca în aer un centru de recrutare al Pentagonului din statul Maryland sau intenţia recentă unui american de origine somaleză de a detona o bombă în timpul unei ceremonii de aprindere a bradului în statul Portland.
Costurile acestui program extins la nivel naţional sunt greu de cuantificat. Începând cu anul 2003, Departamentul pentru Securitate Internă a alocat agenţiilor de la nivelul fiecărui stat suma record de 31 de miliarde de dolari, dintre care aproape patru miliarde numai în 2010. Fondurile totale sunt însă greu de apreciat în condiţiile în care administraţiile locale contribuie şi ele la costurile impresionantului dispozitiv de securitate.