Cum îşi justifică asasinul norvegian crimele odioase

Obsedat de perspectiva islamizării ţării sale, Anders Behring Breivik a vrut ca prin masacrul de vineri "să trezească masele". Şocant este că el are inima împăcată că a nu a făcut nimic rău.

Crime sinistre, dar necesare - astfel şi-a justificat norvegianul de 32 de ani, în faţa anchetatorilor, masacrul de pe insula Utoeya şi atacul cu bombă de vineri din centrul capitalei Oslo, soldate cu cel puţin 93 de morţi.

Anders Behring Breivik şi-a recunoscut faptele, mărturisind că a acţionat de unul singur. El a fost pus deja sub acuzare pentru terorism.

O ţară îndurerată şi încă în stare de şoc încearcă să afle răspunsul la întrebarea ce anume l-a mânat pe tânărul norvegian să comită aceste fapte cumplite.

Aparent, Breivik, autodeclarat un militant împotriva Islamului, era nemulţumit de politica "tolerantă" a guvernului laburist faţă de musulmani. Din acest motiv a ales tabăra de vară a tinerilor laburişti de pe insula Utoeya drept ţintă a răzbunării sale.

Un filmuleţ de 12 minute şi un manifest de 1500 de pagini, publicate cu puţin timp înainte de comiterea atacurilor sub pseudonimul Andrew Breivik, indică faptul că norvegianul plănuia faptele de câţiva ani, mai precis din 2009.

FOTO: REUTERS

În manifestul intitulat "o declaraţie de independenţă europeană", Breivik se prezintă drept "comandorul cavalerilor justiţiari". În filmul amintit apare şi fostul voievod român Vlad Ţepeş, considerat unul din luptărorii creştini care au împiedicat islamizarea Europei. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/-_UEW9DDbIA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Doar 21 de ani închisoare

În acelaşi text, norvegianul detaliază pregătirile pentru acţiunea sa, evocând "folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor", şi afirmă că se aşteaptă să fie perceput drept "cel mai mare monstru de după al Doilea Răzoi Mondial". "În sufletul său el are sentimentul că nu a făcut nimic rău", a declarat avocatul său, Geir Lippestad.

Surprinzător, conform legislaţiei în vigoare, pedeapsa maximă pentru suspect este de 21 de ani de închisoare, însă din rândul opiniei publice norvegiene se fac auzite tot mai multe voci care cer reinstalarea provizorie a pedepsei cu moartea pentru astfel de cazuri. Imaginile surprinse în Oslo, imediat după explozie, și pe insula Utoeya sugerează proporțiile dezastrului: Carnagiul de pe insulă Citiți și:

  • Incursiune în mintea „monstrului” extremist
  • Masacrul din Norvegia, plănuit încă din 2009
  • EXCLUSIV EVZ. Interviu cu eroul din Norvegia: "Trebuia să fac totul pentru a-i salva"
  • Regele Mihai către suveranul Norvegiei: „Tragedia este peste orice închipuiri!”
  • Tatăl asasinului norvegian, în stare de şoc după faptele comise de fiul său