Cum înfruntăm autoizolarea? Ghidul de supraviețuire al englezilor pe timp de pandemie

Trăim vremuiri grele și e esențial să ne păstrăm sângele rege și buna dispoziție ca să putem înfrunta dificultățile care ne așteaptă.  Jurnaliștii de la BBC ne dau sfaturi despre cum putem să înruntăm cu succes stresul și anxietatea pe care ni le provoacă pandemia de coronavirus.

În primul rând, nu e bine să vă concentrați exclusiv asupra veștilor rele. Gândul la un subiect plăcut nu numai că ne ajută să ne ridicăm moralul, dar ne ajută să reducem și presiunea arterială.

Meditația nu este o soluție pentru toată lumea.  Pentru unii nu reprezintă decât un prilej de a se concentra asupra lucrurilor rele. Așa că ar face mai bine să-și mute atenția spre altceva. În cartea sa din Happy, Derren Brown oferă exemplul unui jucător de tenis care intra într-un meci gândindu-se „trebuie să câștig”. Dacă, însă, lucrurile nu încep bine pe teren,  începe să se simtă ca un ratat. Aceasta este  capcana în care perfecționistii tind să cadă și este motivul pentru care simt foarte des vinovăție, rușine și mânie.

Mult mai bună e soluția jucătorului  care intră în meci gândindu-se „voi face tot ce pot eu mai bine”. Acesta e mai puțin rănit de înfrângere, atât timp cât a făcut tot ce putea.

Merită să aplicîm sfatul în viața de zi cu zi, inclusiv în ceea ce privește riscul de a contracta coronavirusul. „Voi exersa igiena și distanțarea socială adecvată”),  e mai important dect să ne concentrăm pe un rezultat care ne scapă de sub control  Nu mă pot îmbolnăvi”.

Partea legată de control este cheia. Situațiile stresante sunt adesea dincolo de controlul nostru și ne provocăm anxietate și îngrijorare atunci când încercăm să controlăm ceea ce nu putem. Concentrarea pe ceea ce poate fi controlat, pe de altă parte, poate scădea sentimentul de anxietate.

Nu vă chinuiți să fiți pozitivi sau fericiți! Căutarea activă a fericirii poate avea un efect invers. Cu cât ne concentrăm mai mult asupra propriei noastre fericiri, cu atât ne concentrăm mai puțin asupra fericirii oamenilor din jurul nostru, ceea ce s-a dovedit că are efectul de a ne izola.

Dacă vă concentrați pe un rezultat de genul „trebuie să mă simt fericit”, este posibil să vă simțiți mai rău,  dacă nu aveți succes. Să fim bine înțeleși, este perfect firesc să nu vă simțiți prea fericiți în perioadele stresante.

Concentrarea asupra lucrurilor mici face minuni. Decât să ne pierdem timpul  încercând să devenim fericiți, ar fi mult mai bine să ne concentrăm pe micile lucruri care ne aduc mulțumire. În cartea ei Zece minute spre fericire, Sandi Mann, lector la Universitatea din Lancashire, susține că ar fi bine să ținem un jurnal. Strategia ei se bazează pe „psihologia pozitivă” - o zonă a psihologiei care sugerează că ne putem îmbunătăți starea de spirit concentrându-ne pe lucrurile care ne aduc mulțumire în fiecare zi. Mann spune că răspunsul la următoarele șase întrebări, ne poate ajuta să găsim mai multă fericire în viață.

  1. Ce experiențe, oricât de mundane v-au oferit plăcere?
  2. Pentru ce fapte ați laude și un feedback pozitiv?
  3. Care au fost momentele în care ați avut un noroc chior?
  4. Care au fost realizările dumneavoastră, oricât de mici?
  5. Ce v-a făcut să vă simțiți recunoscător?
  6. Cum ați exprimat bunătate?

 

Sunt cel puțin două avantaje dacă păstrăm un jurnal  despre toate aceste lucruri ca acesta sunt de două ori. Când scriem, ne ajută să ne amintim de lucrurile mici care ne-au adus fericirea. De asemenea, ne oferă o arhivă cu tot ceea ce ne-a făcut fericiți în trecut, la care putem reflecta la o dată ulterioară.

Dacă nu aveți chef de scris acum, puteți face curat în casă.

Curățenia ne face să ne concentrăm asupra sarcinilor. Un dormitor dezordonat provoacă  dificultăți cu somnul, iar bucătăriile dezordonate cu deciziile proaste în ceea ce privește dieta.

În acest moment, site-urile de socializare sunt pline de  poate vești proaste, ați putea, însă, să le folosiți pentru  a ține legătura cu prietenii și persoanele dragi. Și mai e cea, dacă nu dormiți cu telefonul pe noptieră, o să vă bucurați de avantajele pe care le aduc aceste site-uri fără să vă pierdeți somnul.

Dacă locuiți într-un oraș, o altă opțiune ar putea fi să ieșiți în natură, dacă e posibil păstrând distanța socială de protecție, astfel încât să vă protejați sănătatea. Dacă privim apa și cerul albastru scăpăm mai repede de stărilor de spirit proaste.

E posibil ca toate aceste sfaturi să nu vi se pară nicio filosofie. N-ar fi rău, totuși, să încercați să le puneți în practică. Și dacă nu au mare succes. Măcar ne ajută să ne concentrăm și la altceva și să mai omorâm timpul fără să ne facem nervi.