Ambasada americană la Ierusalim şi secretarul american de Stat Hillary Clinton au apelat la premierul israelian Benjamin Netanyahu să facă uz de influenţa pe care acesta o are printre membrii Camerei Reprezentanţilor, unde republicanii deţin majoritatea, pentru ca aceştia să nu blocheze un ajutor financiar către Autoritatea Palestiniană, dezvăluie cotidianul New York Times, citând surse diplomatice.
Apelul a fost făcut după ce republicanii avertizaseră administraţia Obama că vor respinge orice ajutor financiar acordat Autorităţii Palestiniene după ce preşedintele Mahmoud Abbas a lăsat să se înţeleagă că va căuta să obţină recunoaşterea unui stat palestinian la ONU, indiferent de consecinţe.
Astfel, la o întâlnire din luna august dintre o delegaţie a premierului Netanyahu şi un grup de concresmeni republicani, şeful guvernului israelian le-a explicat acestora că cele 50 de milioane de dolari pe care administraţia Obama urma să le transfere Autorităţii Palestiniene vor fi folosite pentru instruirea poliţiştilor palestinieni care vor coopera îndeaproape cu autorităţile israeliene.
"Netanyahu a intervenit la cererea ambasadei şi a secretarului Clinton", a dezvăluit un diplomat sub protecţia anonimatului.
Intervenţia lui Netanyahu pe lângă majoritatea din camera inferioară a Congresului american dovedeşte că relaţiile dintre guvernul de dreapta de la Ierusalim şi Partidul Republican sunt tot mai strânse. Marţi, unul din potenţialii contracandidaţi ai preşedintelui Barack Obama la alegerile de anul viitor, republicanul Rick Perry, guvernatorul statului Texas, a criticat poziţia Casei Albe faţă de statul evreu, subliniind că este "arogantă, naivă, prost concepută şi periculoasă".
Aceste legături tot mai apropiate dintre executivul Netahyanu şi Partidul Republican au complicat mult eforturile diplomatice ale administraţiei Obama de a evita o confruntare cu Autoritatea Palestiniană la Naţiunile Unite, limitându-i preşedintelui Obama capacitatea de a exercita presiuni asupra premierului israelian cu scopul de a obţine concesii de la acesta astfel încât negocierile de pace să poată fi reluate.
Efectele relaţiei tot mai apropiate cu autorităţile centrale israeliene se văd deja. Săptămâna trecută, democraţii au pierdut alegerile pentru un loc vacant în Camera Reprezentanţilor într-un disctrict din New York cu o largă populaţie evreiească. Este pentru prima dată din anii '20 ai secolului trecut când democraţii cedează controlul acestui district republicanilor. Strategii republicani au trasat deja o hartă a districtelor controlate de democraţi unde speră să câştige la anul graţie unui lobby intens făcut în rândul electoratului evreiesc.