„Pe câmpurile de luptă ale Ucrainei, simplul act de a porni un telefon mobil poate atrage o problemă”, relatează Associated Press. „Radarul de artilerie și telecomenzile pentru vehicule aeriene fără pilot pot provoca probleme”.
Aceeași tehnologie poate fi folosită și pentru a viza sistemele de navigație, ghidare și comunicații „pentru a orbi și a înșela inamicul”. Acesta este un război electronic, un aspect critic, dar în mare măsură invizibil al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Comandanții militari evită în mare măsură să discute despre asta, temându-se că vor pune în pericol operațiunile prin dezvăluirea secretelor. Acesta este folosit împotriva artileriei, avioanelor de luptă, rachetelor de croazieră, dronelor și nu numai. Militarii îl folosesc și pentru a-și proteja forțele.
Este o zonă în care se credea că Rusia are un avantaj clar pentru intrarea în război. Cu toate acestea, din motive care nu sunt în totalitate clare, priceperea sa în războiul electronic abia a fost văzută în primele etape ale războiului, în eșecul haotic de a ocupa capitala ucraineană Kiev. Ucraina, unde liniile de aprovizionare mai scurte și mai ușor de apărat au permis Rusiei să mute echipamentele de război electronic mai aproape de câmpul de luptă.
„Ei blochează tot ceea ce pot ajunge în sistemele lor”, a spus un oficial al Aerorozvidka, o echipă de recunoaștere formată din reparatorii ucraineni de vehicule aeriene fără pilot, care a vorbit sub rezerva anonimatului din motive de siguranță. „Nu putem spune că domină, dar ne împiedică foarte mult”. Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a numit amenințarea rusă „destul de severă” atunci când vine vorba de perturbarea eforturilor de recunoaștere și a comunicării comandanților cu trupele. Bruiajul rusesc al receptoarelor GPS pe dronele pe care Ucraina le folosește pentru a localiza inamicul și a direcționa focul de artilerie este deosebit de intens „pe linia de contact”, a spus el.
Ulterior, articolul spune că Aerorozvidka din Ucraina a modificat, de dronele echipate cu cameră „pentru a identifica pozițiile inamice și a arunca mortare și grenade. Hackingul este folosit pentru a otrăvi sau a dezactiva electronicele inamice și pentru a colecta informații”.
Internet folosit de 150.000 de stații terestre
Până acum, Ucraina a capturat „piese importante de hardware – o lovitură de stat semnificativă a serviciilor de informații – și a distrus cel puțin două unități mobile de război electronic cu mai multe vehicule”. Au fost ajutați de tehnologie și informații de la membrii NATO (inclusiv de la sateliți și avioane de supraveghere). Dar articolul îl mai numește pe Starlink al lui Elon Musk „un atu dovedit”.
Cei peste 2.200 de sateliți cu orbită joasă oferă internet la peste 150.000 de stații terestre ucrainene. Întreruperea acestor conexiuni este o provocare pentru Rusia. Este mult mai dificil să blocați sateliții cu orbită joasă decât cei geostaționari.
Musk a câștigat aplaude de la Pentagon pentru că a învins cel puțin temporar bruiajul rusesc al legăturilor prin satelit ucrainene cu o remediere rapidă a software-ului. Dar el i-a avertizat pe ucraineni să țină acele terminale oprite atunci când este posibil – sunt vulnerabile la geolocalizare – și recent s-a îngrijorat pe Twitter de dublarea eforturilor rusești de interferență, potrivit Associated Press.