Cum îi spun baronii PDL "la revedere" lui Emil Boc

Cum îi spun baronii PDL "la revedere" lui Emil Boc

Convinşi de preşedintele Traian Băsescu că varianta independentului e cea mai bună pentru partid, şefii de organizaţii îl consolează pe premier cu "reevaluarea mandatului".

Banias: "În fotbal am auzit de multe ori că echipa a jucat bine, dar în final a luat bătaie. O variantă de premier independent ar aduce multe plusuri PDL". Berca: "Dacă e necesară o schimbare, asta e, viaţa merge mai departe. Avem nevoie de un premier care să recredibilizeze activitatea guvernului, or Emil Boc are o nedreaptă problemă de credibilitate în rândul oamenilor". După trei zile de şedinţe cu Traian Băsescu  şi cu un vot în favoarea unui premier independent, şefii de organizaţii ai PDL îl văd deja plecat de la Palatul Victoria pe Emil Boc. Până la formalizarea unei decizii, ei au fost trimişi să ia pulsul în teritoriu şi să-şi alinieze  parlamentarii, astfel încât, cu garanţia prezidenţială că partidul va rămâne la butoane, să nu fie tentaţi să accepte ofertele venite din tabăra PSD-PNL.   Deşi mai mulţi senatori şi deputaţi democrat-liberali se simt scoşi din cărţi la luarea deciziei – de la amânarea Consiliului de Coordonare, care ar fi trebuit să fie decisă în mod normal de Biroul Permanent, până la calculele privind şefia guvernului  care atârnă de votul lor din parlament -  activarea şefilor de organizaţii  a fost considerată strategia cea mai eficientă, care de altfel şi-a dovedit rezultatele şi când a fost vorba de acceptarea alianţei la guvernare între PDL şi PSD. Ca răsplată pentru Boc, o variantă de pus pe masa negocierilor din următoarele zile ar fi retragerea sa la partid, dacă va dori să mai candideze. Mai ales că, după mutările din ultimele zile, Vasile Blaga, care nu şi-a anunţat oficial candidatura ar putea să se repoziţioneze, un semnal în acest sens fiind considerată declaraţia sa că îl va contracandida pe Boc doar dacă va fi cazul. Premierul, consolat cu "reevaluarea mandatului" Mulţumindu-i că a luat măsurile nepopulare, liderii PDL îl consolează pe  Emil Boc cu "reevaluarea mandatului ",  transmiţându-i că nu mai este timp să aştepte ca efectele pozitive ale deciziilor să fie simţite de oameni.  

"Aici vorbim de date fixe. Nu putem să împinge data alegerilor până se vor simţi efectele măsurilor corecte de altfel", a declarat pentru EVZ şeful PDL Constanţa Mircea Banias. El a apreciat că în acest moment este nevoie de o relansare a guvernării şi a PDL, chiar dacă meritele lui Emil Boc nu pot fi contestate. "Nu vreau să pară deplasat, dar în fotbal am auzit de multe ori că echipa a jucat bine, dar în final a luat bătaie. O variantă de premier independent ar aduce multe plusuri PDL", a spus Banias, precizând că, în mod normal, un şef de guvern asumat politic "e de preferat". "Poziţia mea personală este că avem nevoie de schimbare chiar dacă asta înseamnă un premier independent", a susţinut şi preşedintele PDL Bacău Gabriel Berca. El a adăugat că măsurile asumate de Emil Boc s-au dovedit a fi cele corecte, însă marea sa problemă este cea de credibilitate. "Dacă e necesară o schimbare, asta e, viaţa merge mai departe. Sunt sigur că mandatul lui Emil Boc va fi reevaluat.(...) Avem nevoie de un premier care să recredibilizeze activitatea guvernului, or Emil Boc are o nedreaptă problemă de credibilitate în rândul oamenilor", a dat şi Berca semnalul retragerii lui Boc. Schimbarea premierului este de preferat şi în opinia preşedintele  PDL Vâlcea, Dorel Jurcan. "La întânlirea cu preşedintele părerile vizavi de schimbarea premierului Boc au fost pro şi contra. Personal mi-aş dori ca premierul să fie schimbat,  dar numai după o analiză profundă a activităţii sale. Nu aşa că îşi doresc unii schimbarea cu orice preţ. După ce se va face această analiză rămâne de văzut dacă optăm pentru un premier independent şi tehnocrat sau pentru unul politic", a declarat el pentru EVZ. Brânză: "O analiză ca a preşedintelui Traian Băsescu nu are, garantat, nimeni" La rândul său, şeful PDL Diaspora, William Brânză susţine că, dacă se va ajunge la decizia de a fi înlocuit Emil Boc, el optează pentru un premier tehnocrat. "O analiză ca a preşedintelui Traian Băsescu nu are, garantat, nimeni, iar demersul său de a consulta partidul în privinţa guvernării nu poate aduce decât ce-i mai benefic pentru ţară şi, indirect, pentru partid. Dacă se va ajunge la decizia că trebuie să fie un premier politic, numele acestuia nu este altul decât Emil Boc. Dacă însă se va decide în privinţa unui premier independent, eu prefer un premier tehnocrat", a spus Brânză. Gheorghe Ştefan, şef peste PDL Neamţ, este mai zgârcit în comentarii, când vine vorba despre mutările de la Palatul Victoria. "Benefic va fi cum va hotărî PDL", a spus el, întrebat dacă ar fi benefică pentru partid păstrarea lui Emil Boc la şefia guvernului. (A contribuit Nicoleta Ene)

Ne puteți urmări și pe Google News