Evenimentul Zilei > Politica > Cum i-a păcălit Iohannis pe români? Băsescu revine în forţă cu dezvăluiri de senzaţie
Cum i-a păcălit Iohannis pe români? Băsescu revine în forţă cu dezvăluiri de senzaţie

Cum i-a păcălit Iohannis pe români? Băsescu revine în forţă cu dezvăluiri de senzaţie

Fostul președinte Traian Băsescu a lansat un atac fără precedent la oamenii lui Iohannis, pe care i-a numit „guriști de serviciu”.

S-a referit la Ludovic Orban, Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, pe care-i consideră toxici deoarece au propagat demersurile lui Iohannis pentru referendum, pe care președintele îl consideră anticonstituțional.

„E o responsbailitate uriașă a celui care cheamă poporul la vot, să-l întrebe un lucru viabil din punct de vedere constituțional. Democrația nu se salvează prin nerespectarea Constituției”, a afirmat fostul președinte. Traian Băsescu spune că președintele putea să se consulte cu specialiștii de la Cotroceni.

„Și-a pus în față guriștii de serviciu de tip Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan și, în numele Europei pe care guriștii au pretenția că o respectă, președintele a mers în siajul acestei propagande. Eu știu aparatul tehnic, pentru că nu l-a schimbat Iohannis. Aparatul tehnic al președinției nu putea să-i livreze gogoși lui Iohannis”, a declarat Traian Băsescu la postul B1 TV.

Europarlamentarul PMP a explicat că CCR nu putea lua altă decizie. „Eu am mai spus că nu poți introduce o interdicție de amnistie și grațiere pentru o categorie, corupții, iar de violatori, de exemplu, să spui că pot fi grațiați. Cred că CCR a luat o decizie care nu putea fi alta. Sunt alte mijloace de luptă împotriva corupției, dar nu încălcarea Constituției. Acum discutăm de un demers neconstituțional al președintelui. Românii au venit într-o capcană din dorința de a da frâu liber luptei anticorupție, o dorință legitimă la popor. Oamenii au votat”, a afirmat fostul șef al statului.

Legat de faptul că Iohannis i-ar fi păcălit pe români, fostul președinte a spus că da, cu sau fără voia lui, dar cu aportul celor nominalizați mai sus.„Consecințele sunt că președintele trebuie să îndepărteze de pe lângă el guriști de tipul lui Orban, Rareș Bogdan, cine o mai fi printre marii susținători a oricărei prostii numai favorabilă președintelui să fie. Oamenii ăștia să-și vadă de drum și președintele să se bazeze pe oameni serioși, nu pe guriști”, a spus Băsescu.

Acesta a precizat că judecătorii CCR nu puteau să-l avertizeze pe Klaus Iohannis că este greșit demersul său deoarece legea le interzice să dea consultanță.

Și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat că el a avertizat, încă de când au început discuțiile despre referendum,  că amnistia și grațierea nu pot face obiectul unei consultări populare.

„CCR astăzi nu a discutat întrebările de la referendum sau rezultatul referendumului. CCR, astăzi, a analizat proiectele de lege de punere în aplicare a răspunsurilor de la referendum. CCR nu a invalidat astăzi referendumul, nu l-a atacat pe președinte, nu a dat o decizie împotriva președintelui, Curtea a analizat proiectele de lege care sunt deficitare”, a spus Zegrean la B1 TV.

Fostul judecător constituțional, care a participat la scrierea primei Constituții, a adăugat că inițiatorii proiectelor de lege de revizuire a Legii fundamentale au greșit.

„N-au decât să facă proiecte de lege corecte și vor trece de Curte. Aceste proiecte pot fi îmbunătățite în Parlament, unde se vor dezbate și n-au decât să scrie cum trebuie, conform cu Constituția, pentru că aceste proiecte urmează să facă parte din Constituție, nu pot să scrii orice în Constituție”, a conchis Zegrean.