Carnea la grătarul cu cărbuni e cancerigenă. Cum o prepari ca să nu te îmbolnăveşti
- Ioana Raluca Ghioarc ă
- 19 octombrie 2011, 14:16
Cuptorul şi rotisorul sunt cele mai bune metode de preparare a cărnii. Varianta pane, fierberea sau pregătirea la aburi ar trebui evitate.
Proteinele şi fierul din carne o fac extrem de importantă pentru organism, motiv pentru care nu ar trebui exclusă din alimentaţie nici măcar în curele de slăbire. Uneori însă carnea ne poate face mai mult rău decât bine fiindcă este pregătită greşit.
Specialişti în nutriţie prezintă care sunt cele mai bune modalităţi de a găti carnea pentru a putea beneficia din plin de proprietăţile ei şi pentru a nu ajunge la boli grave.
De ce nu e bună grăsimea care se scurge pe grătar
Este de preferat să gătiţi carnea la grătar, rotisor sau proţap, pentru că astfel sunt eliminate grăsimile excedentare şi toxinele, fără ca ele să reintre în contact cu bucata de carne. În plus, prin aceste modalităţi de preparare denaturarea proteinelor este minimă.
Carnea va fi sănătoasă dacă va fi gătită la plită încinsă sau la grill, nu la un grătar tradiţional, cu cărbuni. Este important ca grăsimea să se scurgă în lateral sau dedesubt, dar nu pe sursa de căldură.
"Grăsimile scurse pe cărbunii încinşi se transformă în hidrocarburi, care se reîntorc în carnea de pe grătar. Sunt toxici şi cresc riscul de apariţie a neoplaziilor digestive", explică Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul "MC²" din Bucureşti.
La polul opus, din punctul de vedere al valorii nutritive, se află carnea prăjită în ulei, unt sau untură. "Acest mod de preparare aduce un aport excesiv de trigliceride pentru organism, ceea ce creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare", precizează nutriţionistul.
Ceea ce obţineţi în urma prăjitului vor fi alimente greu digerabile, ce suprasolicită ficatul, vezica biliară şi pancreasul.
Cea mai nocivă este însă carnea pane. "Alăturarea dintre pesmet, ulei şi carne e cea mai indigestă şi calorică combinaţie", avertizează Ionuţ Ştefan.
Fierberea şi gătitul cu aburi, mai răruţ
Nutriţioniştii vă sfătuiesc să optaţi cât mai rar pentru fierbere, iar atunci când o faceţi, să aruncaţi apa în care s-au scurs toxinele din carne şi să consumaţi preparatul separat.
"Prin fierbere se pierd mai puţini constituenţi decât prin alte metode. Ar trebui însă să nu se fiarbă la temperaturi ridicate şi nici timp îndelungat, pentru că se denaturează o parte din proteine sau din grăsimi", explică nutriţionistul.
Deşi este o metodă de gătit des folosită de cei care vor să aibă o dietă sănătoasă, gătitul cu aburi nu este recomandat în cazul cărnii.
"La fel ca la fierbere, toxinele din carne rămân în sucul produs. E de dorit să se prepare mai mult legumele şi fructele decât carnea în acest mod şi nu la temperaturi foarte înalte sau pentru un timp îndelungat", explică nutriţionistul Ionuţ Ştefan.
Dacă doriţi totuşi să preparaţi carne la aburi, optaţi pentru peşte şi mai rar pentru carne roşie, carne de pui sau curcan.
O altă variantă sigură de gătit a cărnii este la cuptor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre gătitul la microunde. "Există posibilitatea preparării neuniforme a cărnii, zona centrală putând să rămână insuficient preparată termic", menţionează Ştefan Ionuţ.
SFAT
Uitaţi de foliile de aluminiu
Foarte importante sunt şi ustensilele de gătit. Evitaţi să înveliţi alimentele în folii de aluminiu sau alte tipuri de metale, întrucât ionii din aceste materiale pot trece în carne şi pot fi nocivi mai ales în cazul copiilor, femeilor însărcinate sau al celor care alăptează.
Pentru a vă proteja sănătatea, nutriţioniştii vă sfătuiesc să folosiţi vase din ceramică, teflon sau oţel şi mai rar din cupru, alamă sau aluminiu. "Primele sunt mai stabile termic, cu risc scazut de contaminare cu ioni metalici a alimentelor preparate", explică specialistul în nutriţie. Citiţi şi:
- Reţeta unui grătar sănătos
- Ce carne e mai bună: roşie, albă sau neagră
- Mituri spulberate: carnea de porc bate carnea de curcan