Cum funcționează serviciile ruse de informații spațiale

Sisteme complexe urmăresc, de exemplu, mișcările rebelilor din Orientul Mijlociu și transmit cartierelor generale informații despre proiectele teroriștilor.

În 2020, Rusia a început a doua etapă de modernizare și reînnoire pe scară largă a forțelor sale armate. Execuția ordinului de stat pentru cele mai recente arme și echipamente va fi finalizată în 2027 și va afecta toate corpurile militare din țară. Prin urmare, aceasta va include și sectorul informațiilor spațiale.

Una dintre principalele sarcini ale informațiilor orbitale este interceptarea telecomunicațiilor și a traficului de internet, precum și urmărirea mișcărilor persoanelor vizate în timp real.

„Zeci de dispozitive spațiale militare (ca să nu mai vorbim de sateliți comerciali și științifici) au fost trimise pe orbită încă din perioada sovietică. Printre ele se numără Glonass, Parous, Strela, Molnia și altele. Fiecare sistem are propria sa direcție de lucru, de la navigatorul GPS la inginerie radio și inteligență, cu determinarea țintelor aerodinamice în aer ”, a declarat pentru Russia Beyond Viktor Murahovski, redactor șef al revistei Arsenal Otechestva.

Potrivit acestuia, cel mai frapant exemplu al performanțelor obținute recent prin satelit sunt informațiile despre situația luptelor din Siria: sondele au interceptat negocierile rebelelor de pe liniile de comunicații securizat și le-au trimis la cartierul general pentru decodare.

Datorită acestui lucru, comandamentul rus  a putut urmări zona de desfășurare a acestora, a stabilit ce fel de echipament de luptă folosesc și a obținut informații despre planurile lor de acțiune.

„Acestea fiind spuse, trebuie înțeles că sediul primește toate mesajele de internet și de telecomunicații transmise în regiune în momentul operațiunii prin satelit. În termeni simpli, o mulțime de informații ajung în centru, pe care specialiștii le sortează ca fiind importante sau inutile”, adaugă expertul citat.

Pe timp de pace, a menționat el, aceste sisteme sunt utilizate pentru explorarea geologică, pentru evaluarea incendiilor forestiere și pentru supravegherea zonelor afectate de dezastre naturale, precum și pentru controlul spațiului și implementarea tratatelor și acordurilor de limitare a armelor.

„De exemplu, sateliții proiectului Persona pot transmite 23 de gigaocteți de informații pe secundă către cartierul general pe o distanță de până la 1.300 de kilometri. Datele în sine sunt transmise printr-o linie radio securizată în bandă largă”, a spus Murahovski.

Potrivit acestuia, primul lot de noi sateliți militari va fi lansat pe orbită în 2022.

„Aceasta este o actualizare a instalațiilor existente. Forțele aerospatiale vor retrage sateliții sovietici învechiți de pe orbită și-o vor înlocui cu nave spațiale din clasa Tundra. Până la sfârșitul anului 2022, nouă astfel de sonde vor fi lansate pe orbită”, a spus el.

Aceste nave spațiale vor înlocui dispozitivele sovietice concepute pentru a urmări lansările de rachete.

Noile sonde sunt deja capabile să detecteze și să raporteze obiecte care zboară cu viteze hipersonice (până la 10.800 km/h)

Pe de altă parte, așa cum a fost anunțat, reprezentanții Statelor Unite și ai Rusiei vor purta la 22 iunie, la Viena, negocieri privind controlul armelor, a anunțat agenția Bloomberg, citând surse ale Departamentului de Stat al SUA, relatează cotidianul Kommersant.

Ulterior, emisarul special al președintelui SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingsllea, care va participa la discuții din partea Washingtonului, a confirmat informația referitoare la întâlnirea din capitala austriacă. Partea rusă va fi reprezentată de vice-ministrul de Externe, Serghei Riabkov.

Nu este exclusă posibilitatea ca negocierile să includă și problema prelungirii Tratatului cu privire la armele strategice ofensive (STAT-3).

Serghei Riabkov a anunțat, anterior, că Rusia propune Statelor Unite prelungirea pentru cinci ani a START-3.

Potrivit vice-ministrului în acest timp se va putea elabora un nou mecanism de control al armelor. SUA insistă ca orice viitor acord să includă China.

Beijingul spune că nu vrea să-și asume nici un fel de obligații, pentru că arsenalele lui nucleare nu se compară cu cele ale Washingtonului și Moscovei.

Președintele Vladimir Putin a cerut Consiliului de Securitate al Rusiei să stabilească poziția definitivă a țării în legătură cu retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis, dar și în ceea ce privește prelungirea START-3, menționează Kommersant.