Cum fentează românii legile lui Berlusconi

Cum fentează românii legile lui Berlusconi

O parte din măsurile luate de guvernul italian împotriva imigraţiei pot fi „fentate“ de către românii vizaţi printr-o scurtă călătorie în ţară sau într-unul dintre statele vecine Italiei. Potrivit unui proiect de lege recent, cetăţenii Uniunii Europene (UE) care vor să stea în Italia vor fi obligaţi să aibă un venit minim legal şi o locuinţă decentă. Prevederea - care introduce în legislaţia italiană Directiva UE 38/2004 - urmează să se aplice cetăţenilor comunitari care doresc să locuiască pe teritoriul Italiei peste 90 de zile, în caz contrar devenind „străini în situaţie ilegală“.

Însă imigranţii vizaţi de măsurile guvernului italian pot părăsi pentru scurtă vreme Italia, la fiecare trei luni de şedere acolo. Au la îndemână şi posibilităţi mai inventive, care nu necesită părăsirea Peninsulei: o excursie în San Marino, stat „enclavă“ în „Cizmă“.

„Pot să-şi vadă părinţii“

Cele trei luni sunt perioada absolut legală petrecută de străinii în cauză în Peninsulă, între scurte şederi în ţara de origine sau oriunde altundeva. „Persoanele care nu pot sta au posibilitatea să plece din Italia o perioadă. Pot, de exemplu, să meargă să-şi vadă părinţii, în ţară, şi apoi sunt în regulă. Asta pentru că legea nu prevede cât timp trebuie să petreacă aceştia în afara Italiei, între şederile aici“, explică Iulian Manta, responsabil pentru imigranţi în cadrul confederaţiei sindicale FENEAL-UIL. El speră însă ca măsurile să fie modificate, atunci când vor trece prin parlament, astfel încât românii care muncesc să nu aibă de suferit.

„Sunt persoane care lucrează «la negru» şi sunt preocupate de ce se întâmplă. Este şi cazul celor care nu au o aşa-numită «declaraţie de ospitalitate». Se va întâmpla să fie opriţi pe stradă cei care muncesc şi nu au acest act, pentru că, în faţa carabinierilor, toţi românii sunt delincvenţi“, avertizează Iulian Manta.

Autorităţile lasă loc pentru abuzuri

Sindicalistul mai atrage atenţia asupra faptului că, de la începutul lui 2007, românii pot fi angajaţi pe baza unui contract de muncă doar pentru anumite meserii, fapt ce-i face pe ceilalţi vulnerabili în faţa noii legi. O altă problemă este aceea că nu este prevăzută posibilitatea de intrare în legalitate într-un anume termen pentru cei în cauză, aşa cum se întâmpla în perioada în care imigranţii români se aflau sub incidenţa Legii „Bossi-Fini“, adoptată în 2002. „Nu se spune că într-o perioadă de şase luni, de exemplu, să-şi găsească de muncă şi doar în cazul în care nu fac asta să fie înlăturaţi“, explică Manta.

Prin toate acestea, noile reglementări lasă loc abuzurilor. „Cred că 90% dintre românii care muncesc aici sunt cinstiţi, şi prin aplicarea acestor legi o parte dintre ei vor avea de suferit. Pe lângă aceştia, doar o mică parte dintre cei care comit infracţiuni vor fi pedepsiţi“, încheie Iulian Manta.

Un decret-lege emis miercuri de cabinetul italian prevede mărirea pedepselor pentru delictele comise de străinii aflaţi ilegal în Peninsulă cu până la o treime. De asemenea, cetăţenii comunitari sau extracomunitari condamnaţi definitiv la o pedeapsă cu închisoarea de peste doi ani ar urma să fie expulzaţi.

PRIGOANĂ

Inflaţie de legi antistrăini

Guvernul condus de Silvio Berlusconi a mai formulat, pe lângă decretul-lege adoptat miercuri, şi trei proiecte de lege antiimigraţie. Acestea urmează să fie dezbătute în parlament şi adoptate cel mai devreme în luna iulie a acestui an. Niciuna dintre aceste măsuri nu a fost însă notificată Comisiei Europene, a precizat ieri, pentru Hotnews, comisarul european Leonard Orban. „Din evaluările preliminare, nu există niciun fel de argument pentru a susţine că aceste măsuri sunt îndreptate contra românilor sau contra altor cetăţeni din UE“, a afirmat comisarul Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News