Cum este indicat să depozităm bananele. De ce este greșit să le ținem în frigider

Banane/ Sursa Foto: Arhiva EVZ

Nu există nicio îndoială că banana este unul dintre cele mai populare fructe din lume. De fapt, a devenit parte a culturii pop atunci când Andy Warhol a ilustrat-o pentru coperta albumului The Banana Album, primul album al trupei Velvet Underground, în urmă cu 50 de ani.

Bananele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe, mulțumită conținutul lor mare de potasiu, acid folic și vitamine. Pentru a-și păstra proprietățile, este esențial să fie depozitate în locuri corespunzătoare. Astfel, vor putea fi consumate pentru mai mult timp.

Se poate spune că este un fruct care nu se demodează niciodată, este mereu la modă, fiind recoltat în toate anotimpurile. Când se îngălbenește, este tăiat din plantă, ambalat și transportat în condiții specifice de temperatură și umiditate, pentru a garanta o stare perfectă de conservare.

În principal, se recomandă ca acestea să fie lăsate întotdeauna la temperatura camerei, deoarece sunt fructe tropicale.

De ce este greșit să le păstrăm în frigider

Bananele se remarcă prin faptul că cresc într-un mediu cu o temperatură ridicată și, prin urmare, trebuie păstrate la temperatura camerei. Cu toate acestea, dacă avem o bucătărie închisă, care nu este bine ventilată și răcoroasă, ele pot fi păstrate în frigider. Cu toate acestea, bananele nu pot fi depozitate în orice mod, există unele practici care nu sunt recomandate.

O astfel de practică constă în învelirea fructelor în ziare înainte de a le depozita în frigider. Aceasta este o greșeală. Deși este adevărat că astfel se evită umiditatea și s-ar păstra perfect bananele, însă este o tehnică „murdară”, deoarece ziarul poartă cerneală și pete, așa că învelirea în hârtie de bucătărie poate avea același efect și nu le murdărește.

O altă tehnică nerecomandată este aceea de a decoji complet banana și de a o înveli în folie de aluminiu înainte de a o depozita în frigider. Fructele cu coajă nu se recomandă să fie decojite până în momentul în care sunt consumate. În cazul bananei, aceasta ar absorbi gusturile și aromele altor produse.

Folia transparentă le păstrează proaspete mai mult timp

Pe de altă parte, utilizarea foliei transparente este foarte utilă, fie la temperatura camerei, fie în frigider, potrivit expertului. Dacă vârful bananei este învelit în folie, aceasta încetinește procesul de coacere și durează câteva zile mai mult. Acest lucru se datorează lipsei de oxigen, care îi prelungește durata de conservare. În acest fel, bananele se înnegresc mai greu.

Dar este culoarea neagră un semn rău? Nu, în realitate este doar o legendă urbană. Atunci când bananele sunt negre înseamnă că sunt coapte și, în același timp, mai dulci datorită oxidării amidonului care se transformă în zahăr. Așadar, dacă preferăm fructele mai dulci, vom urma un sistem de conservare sau altul, dar respectând întotdeauna faptul că își păstrează aroma și gustul.