Cum conduci pe timp de iarnă și ce trebuie să ai în portbagaj

Cauciucuri de iarnă. Sursa foto: Pixabay

Condusul pe timp de iarnă poate reprezenta o adevărată provocare pentru șoferi. Pentru siguranța lor, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic, aceștia au obligația să respecte o serie de reguli esențiale.

Reguli pentru șoferi

Pe timp de iarnă și mai ales în preajma sărbătorilor, mulți șoferi merg cu mașina la munte. Pentru un drum lung, este esențial ca autoturismul să fie echipat, evitând astfel să te confrunți cu probleme în zonele în care ninge sau carosabilul este ud.

Înainte de a pleca la un drum lung, verifică bateria și asigură-te că sistemul de climatizare și ștergătoarele funcționează.

Ce ar trebui să ai în portbagaj

Totodată, conducătorii auto nu ar trebui să plece la drum fără a avea în portbagaj lanțuri antiderapante, o lopată și un spray pentru dezghețarea geamurilor.

De altfel, mulți specialiști spun că este ideal să ai în portbagaj un sac mic cu nisip. Acest truc va fi de mare ajutor pentru cei care conduc o mașină cu tracțiune pe spate. Având în vedere că acestea sunt mai ușoare în partea din spate, aderența roților este mai redusă.

Viscol - ninsoare. Sursa foto: Pixabay

Distanța față de mașina din față, regulă de aur pe timp de iarnă

Mulți șoferi nu țin cont această regulă și se expun unui pericol uriaș. Dacă pleci la un drum lungă pe timp de iarnă, poleiul poate fi prezent, dar acoperit cu zăpadă pe anumite porțiuni. Din acest motiv este esențial să păstrezi o distanța considerabilă față de celelalte mașini.

De altfel, puțini șoferi știu cum să procedeze în cazul unui derapaj. Dacă autoturismul derapează la frânare sau în alte situații, este indicat să eliberezi pedala de frână sau accelerație și să virezi ușor în sens opus. Poți trece la următoarea manevră abia după ce ai stabilizat mașina.

În plus, dacă observi că s-au format șanțuri de gheață pe carosabil evită depășirile și nu uita că o manevră bruscă va face ca mașina să derapeze necontrolat.