Cinci pedepse capitale pronunțate anterior pentru uciderea jurnalistului critic cu puterea saudită au fost commutate în pedepse cu închisoarea.
Informațiile provin de la agenția oficială de știri saudită. Luni, un tribunal saudit a anulat, într-un verdict final, cele cinci condamnări la moarte pronunțate pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, condamnând opt inculpați la pedepse cuprinse între 7 și 20 de ani de închisoare.
„Cinci inculpați au fost condamnați la 20 de ani de închisoare și alți trei la pedepse cuprinse între 7 și 10 ani de închisoare ”, a declarat agenția de presă, citând procuratura generală.
Tribunalul penal din Riyad nu a făcut public numele acestora.
Hotărârea, descrisă ca verdict final, vine după ce fiii lui Jamal Khashoggi au anunțat, în luna mai, că i-au „iertat” pe ucigașii tatălui lor.
Procesul a fost criticat pe scară largă de către grupurile pentru apărarea drepturilor omului și de un anchetator independent al ONU, care a menționat că nici un înalt funcționar sau nici o persoană suspectată că ar fi ordonat crima nu au fost găsiți vinovați.
Independența tribunalului a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării.
Agnès Callamard, raportorul special al ONU pentru execuții extrajudiciare, sumare sau arbitrare, a numit decizia de luni „o parodie a justiției”.
„Aceste verdicte nu au nicio legitimitate legală sau morală”, a scris Callamard pe Twitter. „Au ajuns la sfârșitul unui proces care nu a fost nici corect, nici echitabil și nici transparent”.
Verdictul anulează o decizie anterioară din decembrie anul trecut, când cinci persoane au fost condamnate la moarte pentru crimă, în timp ce alte trei au fost condamnate pentru ascunderea crimei la pedepse cumulând 24 de ani cu închisoarea.
În Arabia Saudită, care nu are un sistem juridic codificat și respectă legea islamică, iertarea din partea familiei unei victime în astfel de cazuri poate duce la o grațiere formală și la suspendarea pedepsei capitale.
„Comunitatea internațională nu va accepta această farsă”, a reacționat într-un tweet Hatice Cengiz, logodnica turcă a lui Jamal Khashoggi.
„Autoritățile saudite au închis acest dosar fără ca lumea să știe adevărul despre cine este responsabil pentru uciderea lui Jamal”.
Colaborator al Washington Post și critic al regimului saudit după ce i-a fost apropiat, Jamal Khashoggi a fost asasinat și trupul său a fost dezmembrat în octombrie 2018 în consulatul saudit din Istanbul, unde a mers să recupereze un document.
Avea 59 de ani și rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.
Această crimă a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice și a pătat imaginea prințului moștenitor Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de „MBS”, desemnat de către oficialii turci și americani drept comanditar al uciderii lui Khashoggi.
După ce a negat asasinatul, apoi a avansat mai multe versiuni ale faptelor, Riyad a susținut că Jamal Khashoggi a fost ucis de agenți saudiți care ar fi acționat singuri și fără a primi ordine de la liderii lor.
Potrivit Washington Post, copiii lui Khashoggi au primit case de milioane de dolari și au fost plătiți cu mii de dolari pe lună de către autoritățile saudite.