Evenimentul Zilei > Actualitate > Cum au fost distruse două tone de droguri. Operațiune șocantă la Constanța
Cum au fost distruse două tone de droguri. Operațiune șocantă la Constanța

Cum au fost distruse două tone de droguri. Operațiune șocantă la Constanța

Aproape doua tone de droguri confiscate în dosare penale instrumentate în ultimii 18 ani sunt distruse de Poliția Română.

Operațiunea de neutralizare a stupefiantelor a avut loc într-un incinerator din județul Constanța.

  

Drogurile, încărcate intr-un camion escortat de forțe de poliție, au fost aduse în jurul orei 10, 00, la o firmă specializată din apropierea orașului Navodari. Vor fi distruse, astfel, sub atenta supraveghere a politistilor de la IGPR,  cantități importante de heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium, etnobotanice, dar și bunuri care poartă urme de droguri,  cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanţe periculoase. Participă și reprezentanți ai Agenției de Mediu, Agenția Națională Antidrog, Directia Crimă Organizată și un judecător delegat de la Tribunalul Constanța, a explicat comisarul șef Florin Andrei din IGPR.

Operațiunea de distrugere se anunță a fi anevoioasă și de durată, 7-8 ore, datorită condițiilor stricte de incinerare. Stupefiantele au fost încărcate pe rând în cele două incineratoare, cu capacitate de 700, respectiv 500 kilograme, ale firmei constănțene. . Incinerarea s-a făcut în conditii de protecție a mediului înconjurator.Directorul executiv al firmei de incinerare, Marina Albu a explicat că sistemul de epurare al gazelor rezultate din ardere este un sistem uscat:“Evacuarea este la temperaturi scăzute pentru că ca are loc o răcire a gazelor, asadar, eventualii poluanți care ar puteaurezulta din operațiunle de incinerare sunt reduși la minimum”.

   

Drogurile incinerate au fost confiscate în urma finalizării a 1150 de dosare ale DIICOT din perioada 2001-2019. Potrivit polițiștilor de la Crimă Organizată, anual, în România se distrug 1-2-3 tone de droguri, care nu mai încap in depozitele de corpuri delicte ale IGPR. Cea mai mare cantitate de droguri distruse a fost de 5 tone, tot la această firmă de incinerarea din județul Constanța. În urma incinerării rezultă o cenușă care reprezintă 5-10 din greutatea totală a drogurilor.