Cum au expediat Gâdea și Badea la rubrica „Diverse” un subiect cu miză pentru Voiculescu
- Silviu Sergiu
- 12 martie 2015, 00:00
Nu m-am mai uitat demult la „Sinteza zilei”. Nu mai avea niciun farmec, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale, iar, odată cu acest eșec, Mihai Gâdea a ratat cel mai important obiectiv al carierei.
Nu m-am uitat nici marți seară. Ieri, însă, am văzut pe Youtube un fragment de vreo 10 minute. Am fost bulversat. Nu prea am înțeles ce se întâmplă în studio. Demult nu mai văzusem atâta lipsă de vlagă într-un platou de televiziune.
De când Dan Voiculescu este în pușcărie, tragicomicii vestiți de la „Sinteza zilei” au început, pesemne, să se simtă bine în libertate. Parcă nu-i mai atacă pe magistrați cu aceeași vervă cu care o făceau odinioară. Cu convingere, aplomb, abnegație. Parcă și-au mai pierdut suflul. Lehamitea a început să bântuie prin studio. S-or fi plictisit și ei să reșapeze, seară de seară, aceleași discursuri ce sfidează logica împotriva dușmanilor Stăpânului. Sau au înțeles, în sfârșit, că este în zadar. Sunt convins că, pentru Dan Voiculescu, contează mai puțin ce au înțeles sau ce n-au înțeles simbriașii săi. Neplăcut pentru el a fost că, din cauza indolenței acestora, un subiect de maxim interes a fost tratat la rubrica „Diverse”. Mai precis, la finalul „Sintezei zilei”, când Mihai Gâdea îi dă pasa lui Mircea Badea. Ce poate fi mai umilitor?
Despre ce subiect este vorba? „Freedom House”, una dintre cele mai onorabile organizații guvernamentale susținătoare a luptei anticorupție, a organizat un seminar pe tema recuperării prejudiciilor din dosarele de corupție. Proces care, în România, merge cam prost, pentru că prietenii politici ai domnului Voiculescu, rămași în libertate, îi pun tălpi. Invitat principal a fost magistratul francez Charles Duchaine, director general al instituției care se ocupă în Hexagon cu gestiunea și recuperarea bunurilor sechestrate și confiscate. Dezbaterea a fost foarte utilă. În curând, Guvernul de la București va înfiinţa o agenţie specială, în subordinea Ministerului Justiţiei, care se va numi Oficiul Național de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate (ONMBSC). Nevoia de know-how de calitate este, așadar, mare. Așa se face că, la seminar, au participat magistrați, responsabili guvernamentali, jurnaliști, în general oameni direct interesați să afle cum merg lucrurile în străinătate. Printre ei: judecătoarea Camelia Bogdan, un magistrat specializat pe cazurile de spălare a banilor.
În mod normal, un astfel de eveniment ar fi trebuit să ocupe spații largi la „Sinteza zilei”. Nu de alta, dar Camelia Bogdan este cea care l-a trimis după gratii pe Dan Voiculescu, în Dosarul „ICA”. În plus, tema recuperării prejudiciilor este deosebit de periculoasă, având în vedere că statul român nu și-a recuperat integral, cel puțin pentru moment, cele 60 de milioane de euro de pe urma privatizării frauduloase a „ICA”. Sunt însă mari șanse ca acest lucru să se întâmple, mai ales după ce Oficiul Național de Management al Bunurilor Sechestrate sau Confiscate își va intra în pâine.
În mod normal, la Antena 3 ar fi trebuit să se dea alarma generală. Mircea Badea, caftangiul cel mai zelos al lui Felix, ar fi trebuit să-și ia revanșa după umilința suferită în fața motociclistului Teodor Emi și să lovească năprasnic în tot ce mișcă. Nimic din toate astea. Doar niște remarci deplasate despre discursul Cameliei Bogdan (e drept, cam tehnic și cu o topică destul de încâlcită, dar inteligibil pentru cei obișnuiți cu lectura), și o acuzație legată de faptul că judecătoarea a prezumat că banii fostei Securități nu s-au întors, după Revoluție, în conturile statului. Un fel de a vorbi despre funie în casa spânzuratului. Cam atât. Nu știu cum se explică această lipsă de vigoare. Poate au realizat în cele din urmă că, în vremea „diktaturii lui Băsescu”, au servit fără să vrea „regimul opresiv”. Emisiunile lui Gâdea au fost „cele două ore de ură”, în care românii loviți de măsurile de austeritate își consumau energiile negative în propriile case. Nu în stradă. O fi înțeles și Mircea Badea că n-a fost decât o supapă. Socială.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.