Cum arată structura viitorului an școlar. Ultimele noutăți au fost anunțate de Ministerul Educației

epa08598709 Upper school pupils wearing face masks take part in an English language course at the comprehensive school Duisburg-South, Germany, 12 August 2020. 2.5 million pupils in North Rhine-Westphalia are going back to school as of today: After the corona break and the summer holidays, lessons will start again. Distance rules and the wearing of masks are mandatory from grade 5 on - even during school hours. EPA/SASCHA STEINBACH SCOALA, ELEVI, PANDEMIE, COVID 19, CLASA, PREDARE, PROFESOR,

Anul școlar 2022-2023 va avea cinci module de învățare și cinci vacanțe. Școala începe în 5 septembrie și se încheie în 16 iunie. Profesorii au libertate absolută în aceea ce privește evaluarea elevilor, iar mediile se vor încheia la finele anului școlar.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu spune că schimbările din sistemul de învățământ sunt inspirate din practica a 24 de țări europene. Practic singura modificare în ceea ce privește numărul de zile de școală este doar la ciclul gimnazial și la cel liceal, care vor avea o vacanță în plus în luna octombrie.

„Schimbarea intervine pentru învăţământul gimnazial şi liceal, care aveau până acum patru perioade de învăţare şi patru vacanţe, iar acum vor avea, în anul şcolar 2022-2023, o săptămână de vacanţă la finele lunii octombrie. Deci, vor avea cinci module de învăţare, cu o durată de şase-opt săptămâni, care corespund recomandărilor pedagogiei moderne, care să alterneze cu perioade de repaus, de vacanţă", a spus ministrul Educaţiei, citat de ovservatornews.ro.

Profesorii vor avea libertate absolută în ceea ce privește evaluarea elevilor. Tezele nu mai sunt obligatorii, dar profesorii pot da evaluări care pot avea această denumire. Mediile se vor încheia doar la finele anului școlar.

Vacanță flexibilă în februarie

În luna februarie va fi o vacanță, dar perioada în care se va acorda aceasta va fi stabilită local în fiecare județ după discuții cu părinții, profesorii și elevii.

„O altă schimbare, o noutate, cerută de mediul socio-economic, şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar, este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie.

În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean, prin consultarea cu elevii, profesorii şi părinţii, va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.

Deci, lăsăm libertatea de alegere, având la final un efect de uniformizare a presiunii - dacă vreţi, pe cei care oferă oportunităţi pentru sporturi de iarnă, pe reţeaua hotelieră, (...) având numai şi numai avantaje", a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Structura noului an școlar

Noua structură a anului şcolar 2022-2023 a fost publicată în Monitorul Oficial.

  • 5 septembrie - 21 octombrie - MODULUL 1
  • 22 octombrie - 30 octombrie - vacanţă de toamnă
  • 31 octombrie - 22 decembrie - MODULUL 2
  • 23 decembrie - 8 ianuarie - vacanţă de Crăciun
  • 9 ianuarie - 7 aprilie - MODULELE 3 şi 4 (cu o săptămână de vacanţă între 6 şi 24 februarie, la alegerea fiecărui inspectorat)
  • 8 aprilie - 23 aprilie - vacanţa de Paşte
  • 24 aprilie - 16 iunie - MODULUL 5

Programul naţional "Şcoala altfel" şi Programul "Săptămâna verde" se desfăşoară în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe nu se planifică cadrul aceluiași modul de învățare.