Cum arată piața RCA după cutremurele din ultimii ani. Cine este noul lider

Cum arată piața RCA după cutremurele din ultimii ani. Cine este noul lidersursa foto: City Insurance

După cutremurele din ultimii ani, când mai multe firme de asigurări au ajuns la falimente răsunătoare, sub ochii Autorității de Supraveghere Financiară, piața RCA pare să se fi stabilizat. Monopolul sau cotele de piață foarte mari par să fi dispărut, iar concurența ar putea aduce prețuri mai accesibile.

Noul lider al pieţei asigurărilor, Groupama, şi-a consolidat poziţia, rămânând pe primul loc şi la finalul primelor nouă luni ale acestui an, cu o cotă de piaţă de 17,94%, urmat îndeaproape de Allianz Ţiriac, cu 17,67%, a anunţat marţi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe de altă parte, concurenţa pe piaţa RCA s-a menţinut la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani şi în al treilea trimestru din 2022, relevă datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. La finalul lunii septembrie, trei societăţi de asigurare continuau să controleze cote de piaţă cu două cifre, în timp ce alte patru societăţi au înregistrat un nivel notabil al primelor brute subscrise pe segmentul RCA.

Euroins a înregistrat o cotă de piaţă de puţin peste 31%

La finalul lunii septembrie, trei societăţi de asigurare continuau să controleze cote de piaţă cu două cifre, în timp ce alte patru societăţi au înregistrat un nivel notabil al primelor brute subscrise pe segmentul RCA.

Mai exact, societatea Euroins a înregistrat o cotă de piaţă de puţin peste 31%, în uşoară scădere faţă de jumătatea anului, şi rămâne lider de piaţă. Cota Euroins este cu peste 5 puncte procentuale mai mică decât cea consemnată la finalul anului 2021, când societatea controla peste 35% din piaţă.

„Distanţa dintre Euroins şi competitorii săi s-a diminuat în cel de-al treilea trimestru al acestui an, în condiţiile în care Groupama şi Allianz Ţiriac, adică ocupantele locurilor 2 şi 3 pe segmentul RCA, şi-au menţinut cotele de piaţă. Groupama se apropie de 21%, în timp ce Allianz Ţiriac a depăşit 19%", se arată în comunicat.

ASF, acuzată că nu controlează cu eficacitate o piață de miliarde de lei

Dan Barbu, reprezentantul serviceurilor: În momentul de faţă sunt probleme cu cuantumul despăgubirilor. Foarte multe societăţi au început să plătească parţial despăgubiri, în pofida faptului că acestea sunt recuperate de către păgubiţi în instanţă, în proporţie de 98%.

Opt din 100 de şoferi români fac accidente cu daune. Într-un an se adună aproape 400 de mii de dosare de daună.

Alte patru societăţi au cote de piaţă între 5,5% şi 7,5%, notabilă fiind prezenţa Axeria Iard, cu aproape 5,6%, deşi societatea a intrat pe piaţă, în baza dreptului european la liberă practică, abia la finalul anului 2021. Conform ASF, o singură societate de asigurări autorizată să vândă RCA rămâne cu o cotă de piaţă neglijabilă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.