Cel mai mare avion cargo din lume, Antonov AN-225 Mriya, realizat de compania ucraineană Antonov, a aterizat, joi, în România. Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a confirmat că aeronava a ajuns pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni.
Avionul a sosit în România joi, 7 octombrie, în jurul orei 15:00, din Linz (Austria), iar apoi vineri şi duminică va efectua două zboruri din Bucureşti spre Riyadh (Arabia Saudită).
Avionul deține peste 200 de recorduri mondiale
Deținător a peste 200 de recorduri mondiale, conform Flightradar24, Antonov An-225 Mryia a fost proiectat și construit de ucraineni în anii 1980. Măsurând 84 de metri lungime şi având o anvergură a aripilor de 88 de metri (aproape de două ori lăţimea unui teren de fotbal obişnuit), aeronava a fost folosită în ultimele două decenii pentru a transporta încărcături masive.
Avionul cântărește aproximativ 650 tone încărcat la capacitate maximă. Primul zbor a avut loc în 1988. În limba ucraineană, „mryia” înseamnă „vis”.
Aeronava poate zbura timp de până la 18 ore de la decolare fără a fi realimentat.
Aeronava nu zboară regulat. În ultimii ani, a efectuat doar câteva zeci de zboruri.
Prezența aeronavei Antonov AN-225 Mriya pe un aeroport românesc reprezintă o premieră.
„Gigantul cerului” este la București
„Gigantul cerului”, așa cum a fost denumit, este propulsat de șase motoare. Măsurând 84 de metri lungime şi având o deschidere a aripilor de 88 de metri, aeronava a fost folosită în ultimele două decenii pentru a transporta încărcături masive.
Primul zbor al aeronavei Antonov AN-225 Mriya a avut loc în decembrie în 1988.
În prezent, un singur avion Antonov AN-225 Mriya se află în serviciul comercial.
Cel mai recent zbor efectuat de gigant a avut loc în perioada 1-6 octombrie pe ruta Kiev – Almatî – Tianjin – Istanbul – Linz – Kiev.
Caracteristicile aeronavei
Are nevoie de un echipaj format din șase membri.
AN-225 poate transporta lejer o încărcătură de până la 250 de tone și poate decola cu o masă totală de 600 de tone, din care 300 de tone poate fi masa maximă pentru combustibil.
Cu 300 de tone de carburant, avionul fără încărcătură poate parcurge 15.400 de km!
Autonomia scade în funcție de greutatea de la bord.