Evenimentul Zilei > International > Antonov-148 zboară din Rusia! Ce i-ar putea determina pe ruşi să renunţe la producţia de avioane
Antonov-148 zboară din Rusia! Ce i-ar putea determina pe ruşi să renunţe la producţia de avioane

Antonov-148 zboară din Rusia! Ce i-ar putea determina pe ruşi să renunţe la producţia de avioane

Rusia intenționează să renunţe la producția de avioane ucrainene Antonov An-148, transmite gazeta.ru.

„Antonov” vrea să continue producţia aeronavelor în Ucraina. Totuşi, experţii avertizează că această decizie îi va costa scump pe ucraineni.

Potrivit unei surse din industria aeronautică, Voronezh Aircraft Plant va finaliza cele două An-148 care sunt acum în producie, şi nu va mai fabrica acest tip de aeronave.

„Din păcate, politica s-a dovedit a fi mai puternică decât raţiunea şi relaţiile reciproc avantajoase existente anterior”, a precizat sursa citată.

Mai mult, redactorul portalului Avia.ru, Roman Gusarov, spune că acest proiect este „prăbuşit”.

„De ceva timp, nu au fost comenzi pentru An-148. Nu pentru că avionul este rău, dar pentru că cumpărătorii înţeleg gradul de risc pentru a cumpăra un astfel de avion cu componente  pentru aeronave din Ucraina”, a adăugat Roman Gusarov.

Despre încetarea producţiei de An-148 la fabrica din Voronezh s-a  discutat în anul 2016. Totuşi, United Aircraft Corporation Rusia a recomandat sistarea producţiei de An-148 începând cu anul 2018, pentru a fi îndeplinite toate obligaţiile semnate în contract.

Acest lucru s-a întâmplat după ce, din cauza sanctiunilor impuse de Ucraina împotriva Rusiei, a fost perturbat fluxul de producţie a mai multe An-148, fabricate pentru Ministerul rus al Apărării.

„Proiectul Antonov An-148 are un mic defect, costul său a fost foarte mare, iar fabrica din Voronezh  era nevoită să accepte pierderi. Şansele ca acest proiect să se menţină sunt de 50 cu 50 la sută”, mai spune expertul.

An-148 este o aeronava de parscurs scurt (până la cinci mii de kilometri), proiectată de KB Antonov din Ucraina şi fabricata în Rusia sub licenţă.