Cine este Boierică?
Un personaj învăluit în mister, al cărui nume aparent, nu spune nimic, dar care era primul dintre primii salutați de Năstase.  Genică Boierică al cărui nume a fost mereu alăturat afacerilor cu alcool și restituirilor dubioase de TVA, pe mina cu arabii – unii  adevărați, alții inventați, a inventat înainte de Revoluție cele mai rapide metode de delapidare. Patronul celebrei firme SC BACHUS SA  a reușit să-și creeze nu doar un Imperiu financiar chiar prin portițele legale lăsate de juriști chiar și după Revoluție, ci și un imperiu de relații, polițiști, politicieni, directori de bănci, șefi de institutii publice. Ii plăcea să-I țină aproape cu un tablou, un ceas cu briliante… Motiv pentru care, dosarele polițiștilor serioși, de prin 1997,  au rămas “codiță” la dosarele actuale.  
Măiestria furtului obştesc o căpătase înainte de Revoluţie, spun cei care l-au cunoscut. “Era meseriaş la comerţ şi la relaţii”.
Cel mai celebru dosar…al TVA-urilor de la Dolj, descâlcit după ani de zile, a depăşit până şi înţelegerea anchetatorilor. Judecătorii au avut nevoie de aproape zece ani şi de sute de  termene de judecată pentru a da o hotărâre în dosarul TVA de la finanţele doljene. Printre cei care au beneficiat de sumele fabuloase, după 2001, se numără şi controversatul Genică, cunoscut ca fiind cel mai celebru afacerist dintre toboşarii Craiovei de dinainte de Revoluţie.
Supranumit Regele Alcoolului,  Boierică i-a lăsat mască pe anchetatori cu lungul şir de declaraţii date în dosarul megareturnărilor TVA de la Dolj. Când a fost arestat prima oară, prin 2004, pentru rambursarea de vreo 500 de miliarde ROL, Boierică a rupt tăcerea, considerându-se o victimă a justiţiei.
Din boxa acuzaţilor el îşi dădea pentru prima oară drumul la gură: "Stau de multa vreme in spatele gratiilor, desi nu am obtinut, de unul singur, asa numitul ramburs ilegal de TVA.  Nici macar nu e vorba despre 500 de miliarde, ci de 137 de miliarde”. Pe undeva Boierică avea dreptate. Cifrele sumei dovedite de procurori că a fost încasata de la Finanţe este de 13,6. Dar, de milioane de lei noi.
Cei mai mulți bani obținuți din returnările ilicite de TVA atât de Boierică, cât şi de controversatul afacerist Samir Sprânceană au fost bani de "partid", ca și în cazul fraților Mihăilescu, spun surse judiciare. Cu toții cotizau la PSD pe filierele Ristea Priboi și Doru Ioan Tărăcilă, mai spun surse oficiale din interiorul partidului.
Judecătorii craioveni s-au pronunţat, recent, şi asupra deciziei privind procesul în care Samir Sprânceană și alți foști asociați erau cercetați pentru returnările ilegale de TVA, ei fiind condamnaţi cu închisoare cu executare.
Potrivit  anchetatorilor,  în perioada 2002–2004, DGFP Dolj a întrecut toate așteptările la returnări ilegale de TVA. Suma se ridică la aproape doua mii de miliarde de lei vechi. Din acești bani, statul nu a mai recuperat nimic. Niciunul dintre evazioniştii craioveni nu s-a „bucurat“ de întreaga sumă delapidată. Cele mai mari tunuri au fost date de Samir Sprânceană – 660 miliarde, frații Ion și Nicolae Mihăilescu – 550 miliarde, Genică Boerică – peste 500 miliarde ROL. Diferența de aproximativ două sute de miliarde de lei a constat în returnări, tot ilegale de TVA, de nivelul zecilor de miliarde sau chiar de câteva miliarde ROL.

10% din banii furaţi de la stat

Sacii cu bani nu au intrat toți în buzunarele celor amintiți, ci, așa cum declara Genică Boerică la vremea când a fost arestat prima oara, cotizația era pentru campania electorală din 2004 a PSD, el profitând de cel mult zece procente din banii furați de la bugetul de stat. Restul, declara Boierică, au fost bani de partid. Felia cea mare a TVA-urilor returnate de Finanțele doljene a ajuns la staful PSD pe diferite filiere, spun si surse oficiale din interiorul partidului. Astfel, Samir Sprânceană cotiza împreună cu Genică Boerică prin Ristea Priboi, iar frații Mihăilescu prin Doru Ioan Tărăcilă și Adrian Păunescu.
‘Nu este firesc să plătesc eu toate oalele sparte în condiţiile în care, la această afacere, dacă am încasat 10 la sută din bani " se spovedea Boierică.
"Intermediarul" Ristea Priboi
Când Năstase a dat de belele, chiar Genică dezvăluia că, în afacerea rambursărilor TVA, în care au fost implicaţi şi arabi, intermediarul ar fi fost chiar fostul ofiţer SIE şi prieten de taină al lui Adrian Nastase, ex-deputatul PSD Ristea Priboi.
"Apropierea cu arabii s-a facut prin Ristea Priboi care, ca ofiter SIE, a lucrat multa vreme printre arabi. Era prieten cu Rafic Hariri (n.red. fost premier al Libanului, ucis într-un atentat terorist). Acum a rămas în bune relaţii cu fiul lui Hariri, care il ascunde în Liban", transmitea, din închisoare, procurorilor toboşarul afacerist la acea vreme.  
Geluţu era primul dintre primii
Deşi s-a vehiculat că informaţiile lui Boierică sunt false, el a fost totuşi lăsat în libertate. De altfel, Adrian Năstase chiar sugera la anchetarea sa că, multe declaraţii împotriva lui au fost făcute de Genică, ceea ce iar fi adus eliberarea. Se ştie că pe vremea mandatului de premier a lui Năstase, Geluţu era primul băgat în seamă de acesta. În declaraţiile date anchetatorilor el spune că atunci când n-a mai vrut sa fure pentru PSD, ca furase prea mult, Nastase a dat ordin să fie arestat.
Cert este că Geluţu, cum era alintat de Priboi, avea prietenii cu diverse personaje politice misterioase. Presa vremii a relatat despre cumetri cu Mircea Geoană, Doru Ioan Tărăcilă, Miron Mitrea, și alți lideri marcanți ai pesedeului. Printre personajele misterioase se numără şi Jean Maurer, fiul fostului premier comunist Ion Gheorghe Maurer. Boerică era asociat cu Jean Maurer la firma "MaurBoero Prodcom SRL", firmă implicată în contrabanda cu alcool şi nerambursarea unor credite bancare. Măiestria furtului obştesc o căpătase înainte de Revoluţie, spun cei care l-au cunoscut. “Era meseriaş la comerţ şi la relaţii”.
A devenit doctor în Drept. La Chişinău
Pentru miliardele furate de la stat şi dovedite parţial de anchetatori, Boierică a stat după gratii aproape doi ani. Revenirea în civilie nu l-a mai scos pe Genică în prim planul vieţii mondeno-politice. Retras când în vila de la Bucureşti, când în resedinţa din buricul Craiovei, unde procurorii au găsit la primele percheziţii tablouri, kilograme întregi de bijuterii, ceasuri cu diamante şi briliante, estimate la zeci de mii de euro, Gelu s-a apucat de învăţat.  S-a licenţiat în Drept, la Facultate de la Lugoj, iar la Chişinău a devenit  doctor în Drept, cu toate că nu avea n-are diploma de liceu. Avea opt plus două clase şi puşcărie, în 1987, pentru delapidare.

În 2008, cel mai bun  toboşar dintre afaceristii olteni, judecat pentru evaziune fiscală, s-a făcut avocat. Boierică a fost primit în Baroul Constituţional putând să-şi apere clienţii în faţa magistraţilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel. Nu a profesat deloc. Prin 2011,  controversatul Genică a lăsat şi avocatura, şi afacerile care i-au adus numai necazuri în ultimii 15 ani, şi s-a apucat de cîntat alături de Niculina Stoican. Împreună au lansat albumul “Lume, nu vorbi de mine”.
Decizia de marţi
Judecătorii instanţei supreme au respins recursurile formulate de inculpaţii din dosar, astfel că aceştia rămân cu pedepsele dispuse de Curtea de Apel Bucureşti în 15 iulie 2013. Un alt inculpat, Vasile Stănescu, soţul cântăreţei Niculina Stoican, a rămas cu pedeapsa de şase ani de închisoare dispusă de instanţa de apel, acesta fiind deja dus în arest de poliţiştii care au pus în executare mandatul emis de instanţă.
Pedeapsă majorată
În acest dosar, Genică Boerică a fost condamnat iniţial la opt ani de închisoare, însă, în aprilie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a decis trimiterea cauzei la Tribunalul Capitalei, pentru rejudecare. Boerică a fost trimis în judecată, alături de alte 11 persoane, pentru obţinerea nelegală de restituire de TVA în valoare de peste 13,5 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului în acest dosar, în perioada iunie 2001 – iunie 2003, în diverse forme de participaţie penală şi prin folosirea de mijloace frauduloase, inculpaţii ar fi solicitat şi obţinut de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj suma de 13,6 milioane de lei.
Până la ora publicării ştirii Genică Boerică nu se prezentase la arest, deşi mandatul a fost emis încă de dimineaţa.