Evenimentul Zilei > Politica > Cum a fost scoasă MONA MUSCĂ din POLITICĂ și din viața publică în urmă cu 10 ani
Cum a fost scoasă MONA MUSCĂ din POLITICĂ și din viața publică în urmă cu 10 ani

Cum a fost scoasă MONA MUSCĂ din POLITICĂ și din viața publică în urmă cu 10 ani

Mircea Dinescu, membru al CNSAS, confirma pe 19 septembrie 2006 că Mona Muscă semnase un angajament cu Securitatea, sub numele conspirativ Dana. La acea vreme, Mona Muscă era un om politic de vârf, aflat în plină ascensiune. După acel episod a dispărut definitiv din viața publică.

Membrii Colegiului CNSAS au decis atunci, cu cinci voturi pentru, ca fostul deputat liberal a colaborat cu Securitatea ca poliție politică.

Era a doua decizie de colaborare cu Securitatea pe care CNSAS o dădea, dupa ce Dan Voiculescu, racolat cu numele conspirativ Felix, primise un verdict similar cu câteva luni în urmă.

Mona Muscă fusese exclusă din PNL pe 2 septembrie 2006, pentru că a semnat un angajament cu Securitatea. Inițial, ea a susținut că nu a făcut "nici măcar o secundă" poliție politică, pentru ca apoi să recunoască faptul că, în 1977, la Timișoara, a semnat, ca profesor, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informații necesare siguranței studenților străini. Muscă a spus că nu a ezitat să semneze acel angajament, pentru că a crezut că servește, pe de o parte, intereselor de securitate ale României, iar, pe de altă parte, siguranței studenților straini din Universtitate. "N-am ezitat să semnez un angajament cu Securitatea, strict pe aceasta problemă, adică, siguranța studenților străini și a statului român în raport cu ei. Acest lucru mi s-a părut normal, pentru că atunci orice persoană din România era obligată să dea informații despre cetățenii străini. Era o obligație a tuturor", explica Mona Muscă.

Mona Muscă a spus, la acea dată, ca i s-a cerut să semneze eventualele note informative cu numele de cod "Dana", dar a insistat că nu a dat note scrise către Securitate și că, după un an de la semnarea angajamentului, s-a decis întreruperea acestuia.

Până la urmă s-a dovedit că aceasta a mințit și, de fapt, a semnat două note informative. Ea susținut că nu și-a mai amintit de acele note, pentru că la data când le-a scris trecea printr-o perioadă dificilă a vieții private. Mai mult, Mona Muscă a susținut că cele două note informative descoperite de CNSAS sunt "foarte frumoase" și conțin lucruri pozitive scrise despre persoanele urmărite.