Cum a fost prins cel mai tare falsificator român! Amănuntele care i-au adus procurorii la ușă!
- Mihai Soica
- 3 iulie 2020, 18:12
Românul care a falsificat la perfecțiune bancnota de 100 de lei a fost prins cu ajutorul Poliției din Belgia. Oficialii de la Banca Națională a României au rămas șocați când au văzut calitatea falsurilor.
Anchetatorii români aveau anumite informații legate despre tipul de vopsea folosită la falsificarea bancnotelor de 100 de lei, și așa au ajuns în Belgia, la un magazin care distribuia vopsele și alte consumabile pentru imprimante.
Cei de acolo l-au indicat pe românul Radu Croitoru, ca fiind persoana care venea personal, la anumite perioade de timp și cumpăra ceea ce avea nevoie în procesul de falsificare a bancnotelor de 100 de lei. Cei de la magazinul din Belgia au pus la dispoziția autorităților judiciare și facturile cu produsele cumpărate de Croitoru, documente fiscale care purtau și semnătura acestuia.
Potrivit cancan.ro, un martori le-a spus procurorilor DIICOT - structura centrală că Radu Croitoru se aproviziona constant cu materiale specifice tipografiilor de mare finețe, cum ar fi capete de gravare și fotogravare, pentru imprimante sofisticate. „În ziua în care numitul «Radu» a efectuat proba cu utilajul de perforat CNC 2616 SD, nu l-a și achiziționat.
După aproximativ o lună, numitul «R.» a revenit la sediul SC XX SRL, conducând un autoturism marca Audi A8, de culoare neagră, și a achiziționat utilajul. În aceeași zi, la solicitarea numitului «R.», martorul XX a instalat software-ul ArtCam, ce dă comenzi directe utilajului de gravat pe un desktop mai vechi, ce a fost pus la dispoziție de numitul «R.»”, se mai arată în actele de la dosar.
Exclusiv. Hoț din România, ajuns celebru în toată lumea. Polițiști din Europa au venit să îl vadă
Procurorii români susțin că ancheta a durat foarte mult deoarece Radu Croitoru nu lăsa urme prea multe. Nu cumpăra niciodată produse din România, ci doar din Belgia. A greșit în momentul în care a ales să cumpere doar de la același magazin, de fiecare dată, crezând că cei de acolo nu vor spune organelor judiciare informații despre el, o persoană aflată la peste 2.500 de kilometri de locul cu pricina.
Mai mult, mai spun anchetatorii, Croitoru nu a lăsat pe nimeni din România să vadă tipografia cu care tipărea bancnotele de 100 de lei, falsificate la mare art. În ultimii șase ani, aparatura i s-a stricat de două ori, și de fiecare dată a cerut prin intermediul telefonului sfaturile de reparare. „Cu ocazia întâlnirii, numitul Radu i-a solicitat martorului ajutor, întrucât i se deteriorase unul din capetele de printare tip DX4 de la imprimanta R.
Pentru a stabili în ce consta defecțiunea, martorul XX i-a cerut lui Radu să vadă imprimanta, dar acesta a refuzat să-l ducă la adresa unde e aparatul. În data de 03.05.2018 și ulterior, numitul Radu l-a contactat telefonic în mod repetat pe martorul XX, pe motiv că echipamentul de gravat CNC avea diferite defecțiuni tehnice. De fiecare dată, martorul XX i-a oferit asistență tehnică prin telefon, numitul Radu evitând să îl primească pe martorul la adresa unde se afla echipamentul cu probleme tehnice”, este un pasaj important din dosar.
În total, Croitoru ar fi falsificat peste 17.000 de bancnote de 100 de lei.