De la 11 septembrie 2001, Statele Unite nu au fost zguduite de un atac terorist de o asmenea amploare, precum cel din Orlando. Derularea filmului evenimentelor arată o uluitoare indolență a autorităților, care, dacă nu este prostie, ar putea părea suspectă.
Omar Mateen, un american de origine afgană de 29 de ani, este autorul celui mai sângeros atac armat din istoria Americii. Pe 12 iunie, el a masacrat 50 de oameni și a rănit 53 în clubul gay Pulse din Orlando, Florida, cu o pușcă de asalt AR-15 și un pistol Glock-17.
Armele fuseseră procurate legal cu câteva zile înainte de la un magazin local, deși Mateen fusese în trecut interogat de două ori de FBI în legătură cu posibile activități teroriste. Acest simplu fapt, că un individ, aflat în vizorul autorităților, își cumpără două arme cu efect devastator, ar fi trebuit să alerteze serviciile de informații.
Potrivit agenției israeliene Debka, Mateen se potrivea perfect cu profilul unui terorist islamic, pe care, din motive politice, administrația Obama refuză cu încăpățânare să-l recunoască: musulman, având un tată imigrant și simpatizant al talibanilor, un extremist religios, cu mai multe pelerinaje la Mecca, divorțat, cunoscut pentru comportamentul său agresiv. În plus, el fusese angajat ca agent de securitate la un tribunal, deținând permis de port-armă.
În 2013-2014, FBI l-a audiat pe tânărul afgan în legătură cu o serie de remarci făcute unor colegi de serviciu. Unul dintre aceștia, Daniel Gilroy, a raportat că Mateen vorbea tot timpul despre „ucis oameni”.
În 2014, FBI l-a anchetat din nou pe Omar Mateen în legătură cu relația pe care o avea cu Moner Mohammad Abu-Salha, un american de prigine palestiniană de 22 de ani. Cei doi crescuseră împreună într-un mic oraș de pe coasta Floridei, Fort Pierce.
Abu-Salha a plecat în Siria, alăturându-se Frontului Al-Nosra (filială a Al-Qaida) și s-a aruncat în aer, într-un atentat sinucigaș, intrând cu un camion plin cu explozibil într-un restaurant înțesat cu soldați sirieni.
Cu toate acestea, FBI a închis dosarul apreciind că legăturile dintre Abu-Salha și Mateen nu justifică inculparea celui din urmă.
Date fiind aceste breșe și erori inexplicabile din sistemul de securitate, este firesc că oficialii FBI minimalizează acum legăturile lui Omar Mateen cu amicul său din copilărie, terorist, apreciază Debka, o agenție cu excelente conexiuni în mediile de „intelligence”.
Când a fost scos de sub acuzare, serviciile de informații americane au întrerupt și supravegherea acestuia, inclusiv electronică. Astfel, ele nu au mai putut avea cunoștință de radicalizarea rapidă a lui Mateen, de frecvența crescută a vizitelor la moschee, de mesajele incitatoare la crimă pe care le transmitea anturajului său (ca de pildă „Homosexualii trebuie să moară!”).
Mai mult, el și-a păstrat și legitimația de ofițer de securitate, care îi permitea accesul în sediile guvernamentale, ca și permisul de port-armă.
Este greu de înțeles ușurătatea cu care au acționat agenții federali, cu atât mai mult cu cât nu trecuse nici o săptămână de când directorul FBI, James Comey, repeta:
„Statul Islamic rămâne amenințarea numărul unu la adresa Americii.”
Nu în ultimul rând trebuie subliniat și misterul celor trei ore de paralizie a autorităților, după ce Mateen a sunat la 911, declarându-și apartenența la ISIS; deși afganul omorâse și rănise deja zeci de oameni, în club, poliția a hotărât că tocmai se schimbase încadrarea: scena crimei în derulare se schimbase în scenă de negocieri.
Zeci de forțe speciale, polițiști cu câini, trupe de intervenție, echipe de pirotehniști au stat degeaba, în jurul clubului Pulse, fără să intervină, timp de trei ore, în timp ce, în interior, mulți dintre răniți, lipsiți de îngrijirile medicale, au murit,
Abia după ora 5.00, echipa anti-tero a intrat în scenă, cu un grup care folosea detonatoare și executa foc asupra teroristului, pentru a-l distrage, în vreme ce un alt grup de 9 ofițeri arunca în aer zidul opus, pătrunzând în club și lichidându-l pe terorist.
Toată operațiunea a durat 4 minute!
Deși atacul terorist fusese declanșat cu mai bine de trei ore în urmă, la fața locului nu erau suficiente ambulanțe, astfel că mulți răniți au fost duși la spital cu vehicule civile.
În fine, experții Debka observă că atacuri teroriste, precum cel de la Orlando, au loc din cauza incapacității serviciilor de securitate și de informații, și nu a legii permisive de utilizare a armelor.
Aceasta deoarece chiar lipsiți de arme de foc, teroriștii nesupravegheați vor găsi întotdeauna mijloace alternative de a ucide, cum ar fi bombele artizanale.