Cum a fost inventat motorul cu aburi. Istoria lui începe în Antichitate
- Dosofteea Lainici
- 2 iulie 2023, 09:54
Existau câteva dispozitive de bază care foloseau aburul, concepute de antici, cum ar fi aeolipila învârtitoare a lui Hero din Alexandria, care sunt adesea considerate în esență jucării.
Trecând rapid la anii 1640 și Evangelista Torricelli, unul dintre discipolii lui Galileo, demonstrează că vidul este posibil și că atmosfera are o greutate.
Conducătorul orașului Magdeburg, Otto von Guericke, în jurul anului 1650, creează viduri cu ajutorul unei pompe de aer mecanice și, în curând, folosește presiunea atmosferică pentru a ridica greutăți extraordinare. Acest lucru declanșează un val de experimente ale unor oameni ca Robert Boyle, Robert Hooke, Christiaan Huygens și Denis Papin, pentru a crea viduri sub pistoane.
Ca urmare a noii științe a vidului, în anii 1690 și 1700, misteriosul Thomas Savery și, mai ales, fierarul din Devon Thomas Newcomen reușesc să dezvolte primele motoare practice din punct de vedere comercial care utilizează presiunea atmosferică. Dezvoltarea motorului atmosferic a continuat de aici încolo, cu dispozitive precum cele ale lui Savery, care exploatau atât forța de împingere a aburului fierbinte în expansiune, cât și efectul de aspirație al condensării acestuia la rece.
Cine a inventat motorul cu aburi
Invenția motorului cu aburi a reprezentat o etapă importantă în dezvoltarea lumii motoarelor cu aburi. În anii 1630, armurierul german Kaspar Kalthoff a experimentat un dispozitiv de ridicare a apei, folosind inițial aburul de condensare. Cu toate acestea, el a descoperit că acest efect putea ridica apa doar până la 10 metri. A trecut apoi la exploatarea forței de expansiune a aburului, dar a fost nevoit să renunțe la mașinile sale din cauza Războiului Civil Englez. În 1649, mașina lui Kalthoff a fost incendiată de fermieri.
Motivele pentru limita de aspirație de 10 metri au câștigat mai multă atenție, Giovanni Battista Baliani, Gasparo Berti, Evangelista Torricelli și Vincenzo Viviani încercând să găsească o modalitate de a ocoli această limită. Motorul lui Thomas Savery din 1698 folosea atât expansiunea, cât și condensarea aburului, dar nu credea în posibilitatea unui vid.
Părintele Jean François, profesor de matematică și științe, a descris în detaliu experimentul balonului răsturnat, explicând efectele sale în termenii imposibilității vidului. El credea că dispozitivul ar fi funcționat dacă înălțimea țevii nu ar fi depășit 9 metri. Dezvoltarea motorului atmosferic a fost semnificativ mai lungă și mai complicată decât sugerează narațiunea tradițională. Progresul nu vine în salturi, ci mai degrabă este produsul a zeci sau chiar sute de etape acumulate, potrivit Age of Invention.