Cum a devenit Pecs Capitala Culturală Europeană

Cum a devenit Pecs Capitala Culturală Europeană

Autorităţile maghiare din oraşul Pecs vorbesc despre paşii pe care i-au urmat pentru a obţine statutul de Capitală Culturală Europeană 2010, despre surprizele neplăcute cu care s-au confruntat, dar şi despre avantajele oferite de un astfel de statut.

La 300 de kilometri de graniţa vestică a României, oraşul Pecs, cu o populaţie de 160.000 de locuitori, îşi trăieşte anul acesta visul. Pecs 2010, "Oraşul fără frontiere", este capitala culturală a Europei.

Cu fonduri europeni, dar şi cu bani de la guvernul maghiar, fosta cetate a devenit de nerecunoscut: piaţa centrală a fost redimensionată, repavată şi înfrumusetaţă cu statui, ca şi restul pieţelor publice din oraş sau parcurile. Zonele pietonale cu cafenele, lendrii imenşi în ghivece, magazine de artă şi nu numai te fac să îţi doreşti să te plimbi încontinuu.

Apoi, autorităţile au investit în construirea unei săli de concerte şi conferinţe cu 1.000 de locuri, care se va deschide în decembrie, reconstrucţia străziii muzeelor şi refacerea cartierlui Zsolnay (care poartă numele celebrei famii de ceramişti renumiţi în toată lumea).

"A trebuit să gândim la un nivel european şi să acţionăm la nivel european. Iniţial credeam că e un impediment că nu inaugurăm auditoriul la începutul anului cultural, apoi am înţeles că e mult mai bine aşa, practic ne ajută să avem continuitate. Si am mai înţeles că a fi Capitala Culturală Europeană este o şansă unică în viaţă, pe care oricine o are trebuie să o folosească la maximum", ne-a declarat Beata Seres, de la centrul de management Pecs 2010 – Capitală Culturală Europeană.

De două ori mai mulţi turişti Între timp, autorităţile din Timişoara, oraş care îşi doreşte în 2020 statutul de Ccapitală Culturală Europeană, fac paşi stângaci. Proiectul de reabilitare a Corso-ului local (50 milioane de euro) depus pentru finanţare POR a fost respins la începutul lunii, iar autorităţile nu au încă o strategie coerentă privind candidatura oraşului.

Sfatul vecinilor ungari pentru administraţia din Timişoara e acela de a-şi stabili obiective clare, de a se pregăti din timp şi de a gândi pe termen lung.

"Faptul că anul acesta Pecs este capitala culturală a Europei a făcut ca numărul vizitatorilor oraşului să crească, în prima jumătate a anului, cu 100% comparativ cu anul trecut. Nu ne-am aşteptat la această situaţie. Anul trecut înregistram 160.000 de turişti, iar până acum am avut deja 320.000", a declarat Zoltan Furak, marketing manager la Magyar Turizmus Pecs.Practic, numai în primele şase luni ale anului, Pecs a avut de două ori mai mulţi turişti decât populaţia oraşului.

Evenimente promovate pe internet

Atât Pecs, cât şi Timişoara, sunt oraşe puternic multiculturale, unde convieţuiesc etnii diverse, iar acest lucru poate fi transformat într-un atu important.

"Esenţial e ca autorităţile să înţeleagă faptul că o Capitală Culturală europeană trebuie să propună evenimentele diverse, nu numai unele de înaltă ţinută, ci şi unele cât se poate de populare", a mai spus Furok.

Celălat pont e focalizarea tuturor acţiunilor pe tineri. Autorităţile trebuie să înveţe să îşi promoveze activităţile foarte persuasiv, pe internet. Drept dovadă stă faptul că pagina web Pecs2010.hu are peste 12.000 de prieteni pe Facebook.

"E foarte important pentru a atrage tinerii ca evenimentele să fie popularizate cât mai des pe internet, în reţelele sociale şi pe orice portaluri. Şi să fie asociate paginii oficiale a oraşului, fără însă a se limita la aceasta, astfel încât tinerii să afle de oriunde, în timp real, de evenimentele ce vor urma", spune la rândul său Sandor Jaszenovics, stagiar la Magyar Turiymus Pecs.

La fel de importantă este şi posibilitatea de a rezerva online biletele la diferitele evenimente sau festivaluri. "E important ca autorităţile locale să găsească şi fonduri proprii de investit. UE nu dă bani pentru a fi cheltuiţi pur şi simplu. Noi am avut un buget de 120 de milioane de euro, din care 85% au venit de la UE", explică Beata Seres.

EXEMPLUL PECS

Societatea civilă s-a implicat în proiect

În 2006, UE a anunţat oficial că peste patru ani oraşul maghiar Pecs va fi capitala culturii europene. Autorităţile recunosc că nu ar fi intrat în această cursă fără o societate civilă foarte activă.

"Artişti, "civili", arhitecţi, profesori universitari – ei au realizat această oportunitate. Tot ei au venit cu ideea "Pecs - borderless city", exploatând poziţia geo-politică a oraşului, cu scopul de a-l "pune" pe harta culturală a Europei. Apoi, în cei patru ani premergători, toată lumea s-a concentrat pe două direcţii: pe de o parte, oportunităţi pentru artiştii locali, de a-i face cunoscuţi lumii, pe de alta, dezvoltarea oraşului, din punct de vedere urbanistic", explică autorităţile locale din Pecs.

Un alt atu al oraşului a fost finalizarea autostrăzii Budapesta - Pecs (160 de kilometri, în doi ani ) deoarece oraşul nu dispune de un aeroport internaţional, aşa cum au Timişoara sau Clujul, oraşe care aspiră la statutul de Capitale Culturale Europene.

Citiţi şi:

  • Turism în Capitala Culturală Europeană 2010

Ne puteți urmări și pe Google News