Cum a ajuns Voronin marioneta lui Putin

Cum a ajuns Voronin marioneta lui Putin

Comportamentul politic al presedintelui Republicii Moldova denota semne tot mai evidente ale slugarniciei in fata Kremlinului.

Pentru a nu-l supara pe Putin, eternul comunist Voronin nu s-a lepadat de uniforma stramta a autoritarismului, care l-a transformat intr-o paiata politica.

Puterea comunista din Republica Moldova a demonstrat Moscovei in urma cu o saptamana ca are un aliat de nadejde in Chisinau. Politia a incercat sa blocheze manifestarile organizate de asociatiile civice cu ocazia aniversarii unirii Basarabiei cu Romania, retinand si interogand 25 de participanti.

Implinirea a 89 de ani de la votarea Actului Marii Uniri de la 27 martie 1918 dintre Basarabia si Romania a fost aniversata in Chisinau prin numeroase evenimente organizate de asociatiile proromanesti.

Dupa rostirea unor discursuri la sediul Uniunii Scriitorilor, cu tema „Basarabia - 89 de ani de la Unirea cu Romania”, au fost depuse coroane de flori la monumentul lui Stefan cel Mare din Chisinau. Autoritatile sustin ca depunerea de flori a avut loc fara autorizatie. Poetul Nicolae Dabija si Anatol Petrenco, liderul miscarii Actiunea Europeana (AE), au fost acuzati de organizare si participare la o manifestare publica neautorizata.

Blocada comunista

Dabija a primit o citatie pentru a se prezenta marti la politia din Buiucani. Potrivit declaratiei acordate de scriitorul Andrei Vartic pentru „Evenimentul zilei de duminica”, Nicolae Dabija, presedinte al Forului Democrat al Romanilor din Republica Moldova (FDRM), ex-deputat in Parlamentul de la Chisinau si membru de onoare al Academiei Romane, a fost anchetat ca un infractor de drept comun. La procesul de miercuri, care a durat doua ore si jumatate, judecatorii au considerat irelevante probele depuse de politie si l-au achitat pe Dabija.

Tot marti, conducerea Partidului Liberal din Republica Moldova a fost retinuta la Chisinau, in timpul unei manifestatii de celebrare a 89 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. Politia a impiedicat desfasurarea actiunii de protest, motivand ca nu era autorizata. Printre cei retinuti se numara si Dorin Chirtoaca, candidatul PL la alegerile locale din 3 iunie.

Potrivit agentiei de presa Mediafax, manifestantii se deplasau spre Cimitirul Armenesc din centrul Chisinaului pentru a depune coroane de flori. Zeci de politisti au intervenit in forta impotriva demonstrantilor care se deplasau pe trotuar si i-au retinut. Partidul Liberal a denuntat actiunea politiei, calificand-o drept „o actiune barbara”, iar Asociatia Pro Basarabia si Bucovina a protestat energic la represiunea la care sunt supusi romanii de peste Prut. „Saptamana trecuta au inchis difuzarea sedintelor parlamentului prin televiziune si radio. Practic, aici nu mai exista televiziune libera, iar politia incearca sa blocheze manifestatiile proromanesti”, descrie scriitorul Andrei Vartic situatia din Basarabia. Sursa care genereaza reactia dura a puterii comuniste nu este greu de identificat.

Stilul rusesc

Intr-un articol publicat de revista „Time”, in decembrie anul trecut, se mentioneaza faptul  ca „Rusia s-a schimbat in cei 15 ani de la destramarea Uniunii Sovietice. Acum este mai bogata, mai democratica si infinit mai deschisa decat era inainte. Dar teama revine”, noteaza Peter Gambel.

Pe masura apropierii de alegerile legislative din decembrie si scrutinul prezidential din 2008, Putin strange tot mai mult pumnul de fier cu care dicteaza izolarea opozitiei, hotarat sa asigure o continuitate politicii sale autoritare chiar si dupa incheierea mandatului.

In Rusia, cele mai multe ziare si televiziuni sunt controlate de Kremlin. Astazi, in aceasta tara este aproape imposibil sa citesti un ziar total independent, iar mitingurile organizate de opozitie sunt reprimate de Ministerul de Interne.

Sustinuta de grupurile ultranationaliste, politica lui Putin devine tot mai dura la adresa ziaristilor si disidentilor care nu-i canta in struna. Asasinarea cunoscutei ziariste Anna Politkovskaia si reducerea la tacere prin otravire a disidentului Alexandr Litvinenko au atras atentia Occidentului asupra modului in care regimul Kremlinul isi elimina adversarii.

In septembrie anul trecut, Lev Ponomarev, un veteran al campaniilor opozitiei, a fost arestat si inchis pentru ca a organizat o ceremonie de comemorare a victimelor tragediei de la scoala din Beslan. In octombrie, raportorul Natiunilor Unite pentru cazuri de tortura, Manfred Nowak, a fost obligat sa anuleze o deplasare in Cecenia dupa ce i s-a pus ferm in vedere ca vizitarea neanuntata a inchisorilor si audierea detinutilor din Caucaz contravine legilor rusesti.

In provincia rusa Ingusetia, o activista pentru drepturile omului s-a ales cu nasul spart la o demonstratie organizata in memoria Annei Politkovskaia. Mitingul a fost blocat de politie. Anul acesta, Stanislav Dimitrievski, presedintele unei asociatii de prietenie ruso-cecene, a fost judecat, iar organizatia a fost desfiintata dupa ce a tiparit discursurile unor lideri ceceni.

Sambata trecuta, politia rusa a arestat 30 de persoane si a dispersat participantii la un miting organizat de asociatia „Cealalta Rusie” in orasul Nijni Novgorod, in semn de protest fata de regimul autoritar al Kremlinului. Acesta a fost al doilea miting anihilat de Kremlin in mai putin de o luna. Pe 3 martie, la Sankt Petersburg, in cursul unei manifestatii contra presedintelui Putin, la care au participat 5.000 de oameni, s-au operat 50 de arestari. Felul in care politia reactioneaza la manifestatiile opozitiei este similar cu modul de actiune al autoritatilor din Republica Moldova.

Putin dicteaza in zona

Moscova a acuzat deseori presiunile din exterior si nu a ezitat sa treaca la represalii impotriva vecinilor care au indraznit sa miste in front. Anul trecut, Kremlinul a inchis temporar robinetul conductelor de gaz pentru a inabusi elanul revolutiei portocalii din Ucraina, lasand pentru cateva zile Uniunea Europeana sa dardaie de frig.

In Ucraina, revenirea comunistului Viktor Ianukovici la putere, in functia de premier, a consfintit sfarsitul revolutiei portocalii. Moscova nu a iertat nici conducerea Moldovei, care in 2005 daduse semne de insubordonare, parand atrasa de un dialog cu Bucurestiul si Uniunea Europeana.

Dupa realegerea sa in functie, presedintele Vladimir Voronin a fost asociat de Kremlin cu liderii rebeli din regiune, precum presedintii Ucrainei si Georgiei. Rusia a blocat importurile de vin moldovenesc si georgian pe motiv ca au un continut ridicat de pesticide si metale grele.

Putin a raspuns astfel boicotului aplicat de Ucraina si Moldova impotriva Transnistriei. Pe 3 martie 2006, Ucraina hotarase ca transporturile de marfa spre Transnistria sa se faca doar cu avizul Chisinaului. In doua saptamani, importul de vin in Moldova a fost interzis. Dependenta economic de Rusia, Moldova a fost amenintata si cu un santaj energetic.

Ajutorul energetic acordat de Romania in 2005 a fost bun la vremea lui. Incurajat de revenirea la putere in Ucraina a comunistilor condusi de Viktor Ianukovici, Voronin s-a prezentat la Kremlin si, potrivit ziarului rusesc „Kommersant”, a oferit garantii suplimentare ca Moldova nu va adera la NATO pentru a recastiga sprijinul lui Putin.

Comunistii de la Chisinau si-au reluat campania antieuropeana si antiromaneasca. Pe 28 noiembrie anul trecut, Voronin discuta spasit cu liderul rus la summitul de la Minsk al tarilor CSI. „Chiar in seara de dupa intalnirea cu Putin au inceput sa apara declaratii antiromanesti pregatite de consilierii presedintelui. Probabil ca Putin i-a promis anumite facilitati, de pilda, reluarea exportului de vinuri in Federatia Rusa”, explica Vitali Calugareanu, corespondent BBC la Chisinau.

Ce urmareste Kremlinul

Ingrijorata de planurile de extindere ale Uniunii Europene si NATO in regiune, de intinderea scutului american antiracheta in Europa de Est si de sosirea trupelor SUA in Romania si Bulgaria, Rusia este iritata de pozitia transanta a Bucurestiului in relatia bilaterala.

Temandu-se de intruziunile occidentale in regiunea sa de influenta, Moscova este interesata sa puna un „dulau” credincios la poarta Uniunii Europene pentru a demonstra Vestului ca acolo stapanul este la el acasa. Toate actiunile si declaratiile antiromanesti poarta marca patentata a Kremlinului.

In decembrie, Voronin a acuzat Bucurestiul de amestec in treburile interne ale Republicii Moldova. Dupa cateva zile, el a devenit mai transant, afirmand ca Republica Moldova nu va tolera o relatie cu Bucurestiul in calitate de „frate mai mare” si a exclus aderarea la NATO a tarii sale: „Moscova a fost si ramane partenerul strategic al Republicii Moldova, indiferent de fortele aflate la putere in cele doua state.”

Iar pentru a dovedi acest lucru, ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, a anuntat ca Romania nu va mai deschide birouri consulare in orasele Balti si Cahul, desi liderul moldovean ii promisese acest lucru presedintelui Basescu.

Luna trecuta, Voronin a inventat si o problema a asa-zisei minoritati etnice de zece milioane de moldoveni care ar fi discriminati in Romania. In realitate, Voronin a fost incapabil sa priveasca spre Vest si spre Romania altfel decat cu dusmanie. Cu lectia invatata temeinic, fostul general sovietic s-a remarcat prin declaratiile ofensive la adresa Romaniei si prin incercarea de starpire a oricarei forme de opozitie.

„Nu ne temem!”

In pragul alegerilor locale din aprilie, atmosfera la Chisinau a devenit tot mai incordata, culminand cu valul de arestari operate recent in capitala Republicii Moldova. „Oricine are o initiativa loiala fata de Romania este cautat de politie si i se atrage atentia sa inceteze. Atat timp cat in Republica Moldova nu exista justitie independenta, orice incercare a organizatiilor civice se va ciocni de o riposta birocratica si de presiunile foarte puternice ale autoritatilor”, declara jurnalistul Vitali Calugareanu.

Jurnalistul vede o singura solutie pentru a mentine in Republica Moldova o sursa de informatii alternativa la sistemul de propaganda comunist: „Bucurestiul trebuie sa exporte presa de limba romana aici, iar ziarele din Romania sa caute modalitati de sprijinire a jurnalistilor din Moldova, angajandu-i pe post de corespondenti pentru a-i scoate de sub influenta regimului lui Voronin.”

Convinsa ca Moscova ii dicteaza lui Voronin ce are de facut, opozitia anticomunista nu renunta la lupta. „Este succesul diplomatiei si al serviciilor secrete rusesti”, spune Andrei Vartic, „dar, prin ceea ce face, Voronin ne ridica mingea la fileu. Noi nu ne temem”.

Atacurile lui Voronin la adresa Romaniei

> In martie, presedintele Moldovei a declarat intr-un interviu acordat in limba rusa postului de televiziune NIT ca romanii actioneaza obraznic: „In toti acesti 15 ani de la declararea independentei ni se impun, in mod primitiv, standarde romanesti. (...) Si toate acestea, cu violenta si obraznicie, fara sapun.”

> Intr-un alt interviu, acordat recent agentiei Reuters, Voronin a afirmat ca limba moldoveneasca este sursa limbii romane: „Limba moldoveneasca este mama limbii romane. A o numi romana inseamna a insela istoria si a-ti renega propria ma-ma. Si nu trebuie sa faci asta.”

> In acelasi context, Voronin a acuzat tara noastra ca ameninta stabilitatea Basarabiei prin acordarea cetateniei romane unui numar mare de moldoveni. „Romania, pe parcursul secolului al XX-lea, a avut un interes constant pentru pamantul nostru, pentru teritoriul nostru. Din cauza acestui interes, acum urmeaza o politica nationalista si „unionista”. (...) Credeam ca, prin aderarea Romaniei la UE, toate aceste pretentii nationaliste inscrise in codul genetic roman vor disparea. Dar s-a intamplat tocmai invers”, a spus Voronin.

Ne puteți urmări și pe Google News