Cum a ajuns „Traviata” românilor în SUA

Cum a ajuns „Traviata” românilor în SUA

Spectacolul, despre care regizorul Paul Curran spunea că este „o poveste extrem de critică despre ipocrizie”, se joacă la Opera Philadelphia cu casa închisă. Va fi proiectat în variantă HD în Parcul Național al Independenței

Pentru prima dată, un spectacol produs de Opera Națională Bucureşti a fost preluat de o companie din Statele Unite ale Americii. „La traviata” se joacă cu succes în noua stagiune a Operei din Philadelphia. Mai mult, se pare că Opera din SUA nu a fost singura interesată de „Traviata”.

Celebra creație a lui Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary Mc- Cann, a avut premiera la Bucureşti în octombrie 2014.

„«La traviata» este una dintre cele mai atractive povești despre oameni scrisă vreodată. Este o poveste universală, valabilă pentru fiecare eră, fiecare epocă. «La traviata» este, în definitiv, o poveste despre un scandal sexual, o poveste extrem de critică despre ipocrizie. Nu înțeleg de ce astăzi, când sexul nu mai este o temă tabu, există încă scandaluri sexuale”, a explicat regizorul Paul Curran.

Producția „La traviata” va reveni în stagiunea 2015-2016 pe scena Operei Naționale București

Printre cei prezenți la premiera bucureșteană s-a aflat și David Levy, vicepreședinte al Operei Philadelphia și un fan declarat al lui Paul Curran. Acesta și-a exprimat intenția de a prezenta producția și la Opera Philadelphia. Au urmat mai multe negocieri, iar premiera în SUA a avut loc pe 2 octombrie, cu casa închisă. Piesa s-a bucurat de o distribuție de excepție: Lisette Oropesa (Violetta), Alek Shrader (Alfredo) și Stephen Powell (Germont), sub bagheta dirijorului Corrado Rovaris. „Rezultatul este o intersecție vizuală impresionantă între atunci şi acum, tradiție şi modernitate, extravaganță şi conservatorism”, spune criticul Debra Miller despre producția Operei Bucureşti. Un reprezentant al Operei bucureștene s-a deplasat în Philadelphia.

FOTO: Lisette Oropesa, la Opera Philadelphia CREDIT FOTO: KELLY & MASSA PHOTOGRAPHY

„Pentru mine a spune povestea este esențial. Facem spectacole pentru public, nu pentru noi înșine. Susținând povestea, sperăm ca publicul să fie absorbit de aceasta și să se implice, să empatizeze cu personajele. A doua preocupare, cum va arăta spectacolul, ține de estetică. Provocarea este să potrivești o compoziție complexă, generoasă, cu imaginile de pe scenă. Pentru mine, o imagine minimalistă, dezlânată, ar fi în totală contradicție cu muzica lui Verdi”, a explicat și scenograful Garry Mc- Cann.

Și în variantă HD

Peste numai o săptămână, în data de 16 octombrie, spectacolul „La traviata” urmează să fie proiectat în variantă HD și în Parcul Național al Independenței din Philadelphia.

Ne puteți urmări și pe Google News