Cum a ajuns Sergiu Celibidache să fie interzis în România

Cum a ajuns Sergiu Celibidache să fie interzis în România

Fiul celebrului Sergiu Celibidache spune că indiferența autorităților l-a făcut să interzică folosirea numelui și imaginii marelui artist de către instituțiile din România.

Scandal între autoritățile din România și Serge Ioan Celibidache, fiul reputatului dirijor și compozitor Sergiu Celibidache și președinte al fundației ce poartă numele celebrului muzician. Serge Ioan Celibidache a interzis folosirea numelui și imaginii tatălui său de către instituțiile de stat, după ce, spune el, autoritățile nu și-au onorat promisiunile și nu l-au sprijinit pentru a organiza cea de-a doua ediție a Festivalul Internațional Sergiu Celibidache. Mai mult, fiul maestrului spune că e hotărât să nu cadă la pace dacă autoritățile vor lua măsuri „de dragul de a evita un scandal”.

Ministerul nu știe nimic

„Consecința indiferenței, promisiunilor neonorate, nerușinării anumitor oameni politici, mă determină să interzic folosirea numelui și imaginii tatălui meu de către orice instituție de stat a României. Consider că s-a comis o crimă culturală, precum s-a mai comis și în cazul altor personalități, așadar sunt nevoit să iau această măsură”, spune Serge Celibidache. Prima ediție a Festivalului Sergiu Celibidache a avut loc în 2012, iar cea de-a doua ar fi trebui să aibă loc în octombrie, anul acesta.

De cealaltă parte, autoritățile neagă că s-ar fi făcut vreo solicitare. „Din informațiile pe care le am, nu știu să se fi depus la Ministerul Culturii niciun fel de solicitare de sprijin, nici anul trecut și nici anul acesta ”, spune Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce spune legea

Serge Ioan Celibidache a interzis folosirea numelui și imaginii tatălui său de către orice institutie de stat a României. Conform legislației în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, moștenitorii legali au dreptul să decidă modul în care poate fi folosită opera, imaginea și numele unui autor.

„Conform legii, moștenitorii pot să interzică folosirea imaginii sau numelui unui autor dacă se constată că respectiva imagine este folosită cu scopul de a face publicitate, sau se pot obține alte foloase materiale”, explică avocatul Cristian Sârbu.

„Măsuri trebuie să se ia pe termen lung”

- EVZ: De ce faceți dezvăluirile acum?

- Serge Ioan Celibidache: Fundația Sergiu Celibidache, după mai mult de un an de discuții cu Ministerul Culturii şi Cabinetul Primului Ministru, a cerut, în martie 2014, un răspuns oficial. Nu s-a primit niciodată. Am avut nenumărate întâlniri, promisiuni de la mulți miniştri ai Culturii, de la ministrul Educației, Turismului şi cabinetul Primului Ministru. Toate fără nicio finalitate. Sincer, nu am vrut să iau această hotărâre, mi se pare trist pentru România, dar bătaia de joc este prea mare, trebuie luată o măsură cumva.

- Ați informat și autoritățile?

- Da, desigur. Dar se pare că în Ministerul Culturii nici nu s-a auzit de festivalul nostru, când, de fapt, prima ediție a fost susținută şi sponsorizată şi de către această instituție.

- Dacă se vor lua lua măsuri, veți reveni asupra hotărârii?

- Măsuri trebuie să se ia pe termen lung, cu o intelgere profundă a beneficiilor exploatării unor branduri de țară.