Doctorul Ai Fen, şefa departamentului de urgentă al spitalului central Wuhan, unul dintre puținii medici care au lansat avertismentul despre coronavirus a fost obligată de oficiali să nu spună nimic despre noul coronavirus.
Într-un interviu acordat The Guardian, aceasta a vorbit despre cum a izbucnit epidemia de coronavirus. Pe data de 30 decembrie 2019, a primit rezultatele probelor trimise unui laborator specializat. La momentul respectiv, mediucul avea șapte pacienți izolați, cu complicații pulmonare severe care nu puteau fi tratați prin metodele obișnuite.
Când a deschis plicul, doctorița a văzut că în dreptul rezultatelor scrie „coronavirus SARS”. Spune că au trecut-o sudori reci. După ce a citit rezultatele, a încercuit SARS cu roșu, a făcut o fotografie și a distribuit-o unor prieteni medici care se confruntaseră cu această problemă, între care oftalmologul Li Wenliang. În aceeași seară, acesta a scris pe un forum de specialitate găzduit de WeChat despre posibila reizbucnire a SARS îndemnându-și colegii la precauție și măsuri de autoprotecție. De aici și până ca informația să ajungă pe rețelele sociale nu a mia fost decât un pas.
După ce informațiile au început să se scurgă, Ai Fen a primit telefon de la conducerea spitalului să nu vorbească despre aceasta în exterior ca să nu producă panică.
La momentul respectiv, doar 27 de persoane erau infectate cu noul coronavirus. Dintre cei bolnavi, doar două treimi fuseseră în contact cu piața de pește din Wuhan, asta reprezentând o dovadă clară a faptului că boala se transmite de la om la om.
Pe data de 1 ianuarie, văzând că boala este contagioasă, Ai Fen a impus personalului medical din subordine – 200 de medici, asistente, brancardieri – obligația purtării măștii de protecție, adoptând imediat după aceea și alte măsuri sporite de autoprotecție.
După numai o zi, Ai Fen a trebuit să se prezinte la Comisia de disciplină care i-a reproșat lipsa oricărei etici profesionale și tulburarea stabilității Wuhan.
Celelalte secții ale spitalului au luat astfel de măsuri doar după două săptămâni, începând cu 15 ianuarie. La jumătatea lunii ianuarie OMS, pe baza informațiilor oferite de Partidul Comunist Chinez, susținea că transmiterea virusului de la om la om este imposibilă, cu toate că existau deja date care dărâmau această ipoteză.
Sursă: În linie dreaptă