Din culisele unei ședințe cu scântei. Cum a ajuns Alina Gorghiu președintele PNL
- Carmen Vintil ă
- 3 octombrie 2016, 00:00
„Evenimentul zilei” a aflat că fostul lider PNL Vasile Blaga este cel care i-a convins, sâmbătă, pe colegii săi proveniți din PDL să abandoneze lupta pentru șefia partidului și să o lase pe Alina Gorghiu președinte unic al PNL
Foștii PDL-iști au renunțat „cu mari greutăți” să nominalizeze un nou copreședinte al PNL, după demisia lui Vasile Blaga, au relatat surse liberale pentru EVZ. Liderii centrali și județeni ai fostului PDL au avut, sâmbătă la prânz, o discuție aprinsă de aproape 3 ore în sediul central din Aleea Modrogan.
„Nu a fost deloc ușor acolo (în ședință, n.r.) să trecem peste ambiții și orgolii”, spun surse participante la întâlnire. „Nu era momentul optim pentru finalizarea fuziunii”, au adăugat sursele citate. Foștii PDL-iști, Cătălin Predoiu și Gheorghe Falcă au vrut să preia conducerea PNL, spun sursele citate.
Garanțiile lui Blaga
Dar Vasile Blaga și-a pus „pielea” la bătaie și nu a vrut să accepte în ședință decât o singură variantă: Alina Gorghiu să rămână președinte unic al PNL. „Trebuie să închidem cercul! Trebuie să finalizăm acum acest proiect și să devenim un partid cu conducere unică. Trebuie să arătăm ca un partid unit”, le-ar fi spus Vasile Blaga, în ședință, colegilor săi din fostul PDL.
Potrivit surselor citate, Blaga „a garantat” în ședință că nu va permite ca foștii PDL-iști să fie tratați ca membri de rangul doi în PNL.
Un fost PDL-ist a votat împotrivă (Cătălin Flutur, lider județean Botoșani) și patru s-au abținut. Europarlamentarul Daniel Buda (fost PDL) a fost împuternicit să semneze în locul lui Blaga listele de candidați pentru parlamentar, iar primarul Aradului, Gheorghe Falcă (fost PDL), a fost propus de Gorghiu la șefia campaniei electorale.
Flutur a refuzat oferta
Singura persoană pe care Vasile Blaga ar fi acceptat să o nominalizeze în locul lui a fost prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur, spun surse din PNL. Numai că acesta nu a vrut nici în ruptul capului. S-au rugat de el nu doar Blaga ci și alți vechi foști pedeliști printre care Theodor Stolojan. Flutur a refuzat inclusiv să vină la ședința de la București pe motiv că e prins cu alte treburi la Suceava.
Flutur nu a vrut să-și asume un interimat de câteva luni la vârful PNL, în care ar fi trebuit să-și asume și scorul electoral ce va fi înregistrat de PNL la parlamentare. “Să vin președinte pentru două luni, nu. Și dacă luăm 10% la alegeri să fiu aruncat pe scări”, a spus Flutur, potrivit surselor EVZ.
Scenarii în partid
În partid au circulat două scenarii după ce fostul PDL a lăsat-o pe Alina Gorghiu să conducă singură partidul. *Prima variantă este că foștii PDL-iști nu se mai luptă pentru șefia PNL pentru că aceasta ar ajunge oricum după alegerile parlamentare pe mâna premierului Dacian Cioloș. * Al doilea scenariu este că, în cazul în care PNL înregistrează un eșec la alegerile parlamentare, Alina Gorghiu va plăti singură.
„Blaga are soarta lui Antonescu”
Fostul premier Victor Ponta a susținut că Vasile Blaga a fost înlăturat de la conducerea PNL pentru a i se face loc actualului premier Dacian Cioloș. „În mod ciudat, Blaga - sper să nu se supere Crin Antonescu pe mine că fac această paralelă - are soarta lui Crin Antonescu, doar că Crin a plecat, că dacă nu pleca... o pățea și el. Vasile Blaga a fost șeful de campanie al lui Klaus Iohannis, omul cu voturile. Vă zic eu... nu știa nimeni de prin satele și orașele PDL-iste cine este Klaus Iohannis. Nu știa nici în Moldova și totuși a luat o mulțime de voturi de acolo. De fapt, le-a luat Vasile Blaga. Ok, și-a făcut treaba, acum trebuie să plece. Nu a vrut să plece, uite că a plecat’’, a susținut Ponta la Antena 3.
Prim-ministrul PNL, bătut în cuie
Liberalii au decis să anunțe la începutul campaniei electorale numele prim-ministrului pe care i-l vor propune la iarnă președintelui Klaus Iohannis. Liberalii vor merge pe un candidat care nu face parte din PNL în acest moment. Din declarațiile tuturor liberalilor reiese că numele este bătut în cuie: Dacian Cioloș. Însăși Alina Gorghiu a explicat cum va trece Cioloș de la „independent” la candidat PNL. „Independența eu o văd altfel decât alții. Afilierea la un partid politic, simpatia pentru un partid politic, în opinia mea, nu înseamnă un carnet de membru de partid. Un prim-ministru care ar declarat la un moment dat că se consideră compatibil cu echipa liberală sau cu programul PNL mi se pare o variantă de luat în calcul”, a declarat Gorghiu.