Cum a ajuns Adi Minune sub ancheta Fiscului

Cum a ajuns Adi Minune sub ancheta Fiscului

Funcţia de consilier local la Ştefăneşti a permis ANI să verifice veniturile cântăreţului. El e bănuit de tranzacţii suspecte şi taxe neplătite.

Funcţia de consilier local al comunei Ştefăneşti, din judeţul Ilfov, pe care o ocupă din anul 2008, i-a jucat festa lui Adrian Simionescu, cunoscut ca Adi Minune. În calitate de funcţionar public, a fost verificat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi a ajuns, acum, şi în stare de incompatibilitate, şi în vizorul Fiscului şi al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor.

Reprezentanţii ANI au constatat că artistul nu poate justifica o parte din avere, circa 104.000 euro, diferenţa constatată între averea dobândită pe timpul mandatului de consilier local şi venituri, potrivit unui comunicat al ANI. Averea declarată pe site-ul Primăriei Ştefăneşti cuprinde 11 terenuri, în suprafaţă totală de peste 22.700 mp, situate în Ştefăneşti, Corbeanca şi Afumaţi, şi cinci case în Bucureşti şi Ştefăneşti. Cântăreţul mai are patru autoturisme: un Mercedes S 500, un BMW, un Porsche şi un Mercedes Benz Cabrio.

Conform declaraţiei de avere pe 2010, singurul venit al lui Adrian Minune a fost indemnizaţia de consilier local în valoare de 940 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Capete de acuzare

În urma cercetărilor, concluzia ANI este că Adi Minune a făcut tranzacţii bancare suspecte şi că nu a plătit impozite din veniturile din activităţi comerciale, din salarii şi din drepturi de proprietate intelectuală. În plus, el a depăşit termenul în care trebuia să declare dobândirea unui teren, spun reprezentanţii instituţiei.

Potrivit ANI, "persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă". În consecinţă, au fost sesizate Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, pentru a cerceta cazul.

Dragoş Bogdan, vicepreşedinte ANAF responsabil cu controlul financiar-fiscal, ne-a declarat că, în urma sesizării ANI, "va demara o inspecţie fiscală în vederea determinării impozitelor datorate".

Practic, într-o inspecţie fiscală generală, Fiscul va corela datele ANI referitoare la Adrian Simionescu cu cele din baza de date a ANAF, dar şi cu cele ale altor instituţii ale statului, pentru a vedea dacă veniturile au fost corect declarate şi dacă au fost plătite toate impozitele aferente.

Dacă se constată că Adi Minune nu şi-a plătit impozitele, va trebui să le achite integral, plus dobânzile şi penalităţile de întârziere, a precizat Dragoş Bogdan.

PIAŢĂ GREU DE CONTROLAT

Ce venituri a scăpat statul printre degete în ultimii ani

După ce a introdus reglementări mai stricte pentru românii care obţin venituri din drepturi de autor, acum, Fiscul s-a concentrat asupra a 400-420 de persoane care au realizat asemenea venituri în ultimii ani, printre care artişti, jurnalişti şi prezentatori.

În lipsa unor contracte oficiale dintre un cântăreţ şi client, veniturile obţinute de artişti sunt imposibil de controlat. Acestea ies la iveală abia în momentul în care cheltuielile depăşesc veniturile declarate.

Întrebaţi acum câteva luni de EVZ despre impozitele pe care le achită, interpreţii de manele precum Vali Vijelie sau Jean de la Craiova au refuzat să discute pe acest subiect. La polul opus, Dan Bittman, liderul formaţiei Holograf, a spus că trupa a plătit la stat, în ultimii ani, sute de mii de euro sub formă de taxe şi impozite.

Câţi bani câştigă unii interpreţi? Tarifele practicate în 2009, publicate de EVZ, erau de 10.000 euro pentru un spectacol de o noapte al lui Nicolae Guţă, de 6.000 de euro pentru Liviu Puştiu şi de 5.000 de euro pentru Jean de la Craiova. Sorinel Copilu de Aur cerea 7.500 de euro pe 3 ore, Florin Salam - 5.000 de euro pentru o oră, iar Adi Minune - 4.000 de euro pentru 2 ore.